Cipras vjeruje u dogovor s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u četvrtak za Reuters da je "čvrsto uvjeren" da će njegova vlada postići do kraja travnja dogovor sa stranim kreditorima iako se ne slažu oko važnih pitanja poput reforme mirovinskog sustava i radnog zakonodavstva.

U priopćenju Cipras kaže da je otkako su počeli razgovori, pronađeno nekoliko točaka oko kojih postoji dogovor, posebno u područjima poput prikupljanja poreza, korupcije te inicijativa da se porezno opterećenje distribuira na one koji mogu plaćati. No priznao je da se dvije strane ne slažu o četirima pitanjima: radnom zakonodavstvu, mirovinskoj reformi, skoku poreza na dodanu vrijednost te privatizaciji. To je priopćio nakon što su njegovi europski partneri sugerirali kako je malo vjerojatno da će se do idućega tjedna postići dogovor potreban da Grčka osigura međunarodnu pomoć te da toj zemlji prijeti nemogućnost otplate dugova. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, jedan od Ciprasovih najžešćih kritičara, čak je otišao tako daleko da je u srijedu rekao kako "nitko nema pojma" kako bi se dogovor mogao postići, zbog čega su splasnule nade u velik napredak 24. travnja na sastanku ministara financija eurozone u Rigi.

"Znam da Europa zna živjeti sa svim neslaganjima, kombinirati svoje dijelove i kretati se naprijed", rekao je Cipras i dodao kako je uvjeren da Europa neće "odabrati neetične i okrutne financijske ucjene" nego da će se odlučiti za "put premošćivanja razlika" i "stabilnosti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter