Cipras najavio referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grčki premijer Aleksis Cipras objavio je u subotu rano ujutro da će grčki glasači na referendumu 5. srpnja odlučiti o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, prenose agencije.

Cipras je referendum najavio na nacionalnoj televiziji, ustvrdivši da je o tome već obavijestio predsjednika Prokopisa Pavlopulosa i najveću oporbenu stranku Novu demokraciju. Premijer je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Vjerovnici su zauzvrat zatražili da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava, a Cipras, koji je pobijedio na izborima u siječnju obećanjima o odustajanju od štednje, taj je zahtjev nazvao "ucjenom".

"Odgovorni smo za budućnost naše zemlje. Ta odgovornost obvezuje nas da odgovorimo na ultimatum putem suverene volje grčkog naroda", rekao je Cipras u obraćanju na televiziji. "Partneri su nam dali ultimatum da prihvatimo još teže mjere štednje", rekao je Cipras dodajući da bi te mjere dodatno usporile grčko gospodarstvo, prenosi agencija dpa.

"Neke od institucija i neki od partnera imaju namjeru poniziti čitav narod", rekao je Cipras. On je najavio da će se parlament sastati u subotu kako bi odobrio referendum. Također je naglasio da će poštovati odluku koja se donese na referendumu.

Riječ je o najdramatičnijem preokretu tijekom petomjesečnih pregovora Grčke i međunarodnih kreditora, a glasovanje bi moglo odlučiti o budućnosti zemlje u Europskoj uniji, ocjenjuje Reuters.

Ciprasova najava uslijedila je dok se u Bruxellesu trebaju nastaviti pregovori o kompromisu koji bi Grčku zadržao u eurozoni i kojim bi se izbjegla politička kriza, gospodarski kaos i poremećaji na financijskom tržištu.

Grčki vjerovnici ranije su predložili petomjesečno produljenje postojećeg programa do kraja studenog, u kombinaciji s financijskom injekcijom od 15,5 milijarda eura. Zauzvrat traže da Grčka prihvati i provede reforme mirovinskog i poreznog sustava koje su anatema za grčku ljevičarsku vladu koja je u siječnju pobjedila na izborima obećavši da će ukinuti teške mjere štednje.

Iako je Grčka odbacila najnoviji prijedlog vjerovnika, izvori su rekli da bi se o njemu trebalo raspravljati u subotu na sastanku euroskupine. "Prijedlog institucija grčkoj vladi bio je da legalizira izrazito recesijske mjere kao uvjet za petomjesečno financiranje. Vlada nema mandat naroda niti moralno pravo da potpiše novi program pomoći", istaknuo je jedan grčki izvor dok je premijer Cipras iz Bruxellesa otputovao u Atenu.

Cipras se na marginama europskog summita u Bruxellesu u petak sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom koji su ga pokušali uvjeriti da prihvati ponudu.

Napuštajući sastanak na vrhu, Cipras je rekao da će se Grčka boriti za europska načela demokracije, solidarnosti, jednakosti i uzajamnog poštivanja.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter