Ciprani bijesni zbog oštrih mjera štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciparski je parlament odgodio za danas planiranu izvanrednu sjednicu parlamenta o prijepornom financijskom paketu pomoći EU-a koji bi trebao spasiti zemlju od bankrota ali je izazvao bijes ciparske javnosti, javlja BBC.

Ministri financija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Cipru u petak navečer. Dogovor je izazvao bijes javnosti jer predviđa uvođenje poreza do deset posto na bankovnu štednju i rezultirao je redovima štediša pred bankama koji žele iz njih povući svoje uloge. Rasprava u parlamentu odgođena je za ponedjeljak.

Predsjednik države Nikos Anastasiades izjavio je u subotu da je dogovor "bolan", ali nužan kako bi se izbjegao bankrot. Po dogovoru s EU-om i uz podršku MMF-a, na štednju u bankama manju od 100.000 eura platio bi se jednokratni porez od 6.75 posto, a za veće iznose 9.9 posto. Takav uvjet dosad je nezabilježen u financijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom.

Sporazum zahtijeva potvrdu ciparskog parlamenta, a vladajuća stranka Demokratski savez ima samo 20 od 56 mjesta u parlamentu i treba joj pomoć ostalih stranaka da izglasa dogovor. 

Ciparske banke bile su izložene Grčkoj koja je i sama u krizi i primila je dva golema financijska paketa pomoći. Pravi je ciparski problem bankarski sektor jer je nekoliko puta veći od ciparskog gospodarstva. Cipar je pomoć službeno zatražio u lipnju 2012. kad su ciparske banke desetkovane gubicima koje je stvorio grčki dug. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter