Cipele s GPS-om za oboljele od Alzheimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prve cipele opremljene sustavom za globalno pozicioniranje stižu na americko tržište, a namijenjene su osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i lako se mogu izgubiti, priopcio je proizvodac GTX.

Prva pošiljka s 3.000 pari vec je isporucena trgovcu cipela Aetrexu, istice GTX sa sjedištem u Los Angelesu, koji je konstruirao sicušne GPS-ove.

Prodaja ce poceti ovog mjeseca, dvije godine nakon najave projekta. Cijena ce u Americi biti 300 dolara.

Uredaj omogucuje da se pomocu racunala iz udaljenosti prati kretanje osoba koje boluju od Alzheimera i da se ogranici podrucje unutar kojega se one mogu kretati. Ako bolesnik prijede tu granicu, oglašava se uzbuna.

Premda vec postoje drugi nacini za geolociranje, proizvodac istice neprimjetljivost novog proizvoda: nove se cipele izvana ni po cemu ne razlikuju od drugih cipela jer je GPS ugraden u petu.

"Paranoja je jedan od prvih simptoma bolesti", rekao je Andrew Carle, profesor na sveucilištu Georgesa Masona u Virdžiniji koji je sudjelovao u izvedbi projekta.

"Ako osobi koja boluje od Alzheimerove bolesti obucete nešto što joj nije poznato, ona ce to skinuti. Primjerice, ako joj stavite sat s GPS-om, ona ce ga skinuti jer to nije njezin sat. Jedino je rješenje bilo da se uredaj sakrije", dodao je.

Više od pet milijuna Amerikanaca boluje od Alzheimera, a taj bi se broj mogao ucetverostruciti u godinama koje dolaze, upozorava Carle.


Podijeli: Facebook Twiter