Ciparski parlament odbio porez na štednju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciparski parlament u utorak je odbio prijedlog eurozone i MMF-a Cipru da uvede do 10 posto poreza na štedne uloge građana u svojim bankama ako želi dobiti europsku pomoć za spas od bankrota vrijednu 10 milijuna eura, javile su agencije.

Rasprava, koja je bila odgođena u nedjelju i ponedjeljak, a još tijekom dana bilo je izgledno i da će se potpuno odustati od nje, održana je u iznimno napetom ozračju , a izgledi da prijedlog bude usvojen bili su minimalni jer su mnoge stranke najavile ili da mu se protive ili da neće sudjelovati u glasovanju.

Na kraju rasprave u parlamentu u kojem sjedi 56 zastupnika njih 36 glasovalo je protiv prijedloga, a 19 ih je bilo suzdržanih.

Za slučaj da prijedlog ne prođe u parlamentu, EU je najavila da će blokirati obećanih 10 milijuna pomoći, što bi uzrokovalo propast tamošnjih banaka i onemogućilo državu da isplaćuje plaće, mirovine i podmiruje druge obveze.

Zateknuti oštrinom reakcija s Cipra i iz svijeta, ministri financija eurozone u ponedjeljak su od ciparske vlade zatražili da od poreza izuzme štedne uloge do 100 tisuća eura, čija je sigurnost zajamčena u cijeloj EU, a da podigne stopu oporezivanja za veće račune.

Cipru je za stabilizaciju financija potrebno oko 17 milijardi eura, a europski prijedlog prvi put u povijesti zadire u neotuđivo pravo privatnog vlasništva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter