Cipar teško pronalazi novac za plaće i mirovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciparske vlasti su izvijestile u ponedjeljak da imaju teškoća s pribavljanjem sredstava za isplatu mirovina i plaća u javnom sektoru koncem travnja.

Cipru koji u svibnju čeka isplatu prve tranše međunarodnog paketa pomoći, treba 75 milijuna eura da bi spriječio stečaj u travnju, rekla je državna revizorica Rea Georgiou.

Dodala je da nedostatak likvidnosti za travanj iznosi 160 milijuna eura. "Osamdeset pet milijuna iz zaliha nije dovoljno i treba nam još toliko da spriječimo stečaj", dodala je pred financijskim odborom parlamenta.

Ministar financija Haris Georgiades bio je veći optimist: smatra da je Cipar u škakljivoj situaciji, ali izlaz je moguć ako se međunarodna pozajmica počne isplaćivati u planiranom roku.

"Nema ni govora o stečaju ako sve bude teklo po planu", rekao je novinarima. Rizik (od stečaja) postoji ako se iz nekog razloga dogovor (o međunarodnom paketu pomoći) ne ratificira na Cipru ili u eurozoni", dodao je.

- S tom teškoćom ćemo se sučeliti ovih dana i tjedana, postoji mogućnost da se sve riješi za nekoliko dana ili za nekoliko tjedana. No, nećemo moći dalje bez dogovora o toj pozajmici, bez prve tranše, istaknuo je.

Glasnogovornik vlade Christos Stylianides rekao je novinarima da vlada žurno pokušava pronaći sredstva za isplatu plaća i mirovina koncem travnja.

Cipar se dogovorio o planu za spašavanje s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom da bi dobio pozajmicu od 10 milijardi eura i tako spriječio stečaj otoka.

U sklopu tog plana zemlja se obvezala na drastično smanjenje svog bankovnog sektora, na smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru i na povećanje poreza.

- Mogućnost izlaska iz eurozone nije na dnevnom redu, rekao je Georgiades pred financijskim odborom parlamenta.

"Došlo je vrijeme da se isprave pogreške iz prošlosti. Vrijeme je da platimo račun. Možemo trošiti samo onoliko koliko imamo u džepovima. Nema druge mogućnosti", istaknuo je ministar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter