Cipar: Plan "B" za spas zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijski stručnjaci iz svih ciparskih političkih stranaka počeli su u srijedu razmatrati "plan B" za spas zemlje od stečaja, pošto je parlament odbio porez na štedne uloge kojim se treba prikupiti 5,8 milijardi eura u zamjenu za pomoć Europske unije, a dok se pomoć moli od Rusije, pomaže i utjecajna ciparska crkva.

Razgovori o alternativi za spas Cipra počeli su nakon dvosatnog sastanka predsjednika Nicosa Anastasiadesa s čelnicima političkih stranaka, prenose agencije te ističu da je u kriznoj situaciji utjecajna Ciparska pravoslavna crkva stavila svoju imovinu na raspolaganje. 

Nakon sastanka s predsjednikom u srijedu nadbiskup Chrysostomos II. najavio je da će Crkva, koja raspolaže brojnim nekretninama, ali i udjelima u bankama, svu svoju imovinu staviti državi na raspolaganje kako bi se pomoglo naći izlaz iz krize, prenose mediji. 

Ciparski zastupnici u utorak su odbacili prijedlog poreza do 10 posto na štedne uloge građana u ciparskim bankama, što je bio preduvjet za dobivanje pomoći Europske unije od 10 milijardi eura, kako bi se ta prezadužena otočna članica EU-a spasila od bankrota.

Ciparski ministar financija Michalis Sarris u srijedu je stigao u Moskvu kako bi od Rusije, svoje stare saveznice, dobio novu pomoć. Ruski državljani imaju velika financijska sredstva u bankama na Cipru koji se smatrao dosad svojevrsnom poreznom oazom.

Očekuje se da će Sarris zatražiti produljenje kredita od 2,5 milijardi eura koji je Moskva odobrila Nikoziji 2011., a koji Cipar treba vratiti 2016.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter