Cipar osniva investicijski fond za spas zemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciprani su jučer čekali u redovima pred bankomatima da bi podigli barem nešto novca sa svojih računa, svjesni da će banke ostati zatvorene do sljedećeg utorka, dok su ciparski dužnosnici pokušavali dogovoriti "plan B" za spašavanje zemlje i njezinog bankovnog sektora od bankrota. No, građani neće moći podignuti previše svog novca budući da je na bankomatima limitiran iznos za podizanje na 260 eura.

Nakon što je parlament ovog tjedna odbacio uvjete pod kojima bi zemlja trebala dobiti međunarodnu financijsku pomoć - prije svega oporezivanje štednih uloga u ciparskim bankama - jučer je u potpunosti isključena mogućnost uvođenja poreza na štednju. Umjesto toga, planira se osnivanje investicijskog fonda putem kojeg bi se prikupilo nekoliko milijardi eura potrebnih za spašavanje zemlje. Pojedinosti plana tijekom poslijepodneva još nisu bile poznate, no lider male desne stranke Evroko Demettris Syllouris kazao je još ranije novinarima da bi taj fond tražio donacije od građana, poduzetnika i stranih ulagača.

Ciparski dužnosnici u utrci su s vremenom. Tijekom dana stigla im je uznemirujuća vijest iz Frankfurta: Europska središnja banka (ECB) dala je Cipru rok do ponedjeljka da s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovori plan za rješavanje krize, zaprijetivši da će u protivnom zabraniti hitne kredite za ciparske banke. " Za to vrijeme, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sa svojim je suradnicima boravio u Moskvi na redovitom sastanku s ruskom vladom. No, s obzirom na izvanredne okolnosti, pitanje Cipra bilo je u središtu pozornosti.

Rusija je vrlo nezadovoljna što je Bruxelles dogovorio plan spašavanja Cipra bez ruskog sudjelovanja. Istovremeno, Moskva je vrlo zainteresirana jer njezini državljani imaju velike štedne uloge u ciparskim bankama pa bi ih porez na štednju, predviđen dogovorom iz Bruxellesa, najviše pogodio. Ruski premijer Dmitrij Medvedev poručio je da bi "za idući plan za rješenje krize na Cipru euroskupina mogla predvidjeti sudjelovanje svih zainteresiranih strana, uključujući ruske". (I. FRLAN, Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter