Cipar ipak neće oporezovati male štediše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciparski ministar financija i guverner središnje banke kazali su u ponedjeljak da traže novu formulu koja bi izuzela vlasnike malih štednih depozita od poreza predloženog u sklopu europskog paketa pomoći. Europski bankovni dužnosnici objavili su da je Cipru dopušteno da u tom smislu mijenja uvjete paketa pomoći.

Ministar financija Mihalis Sarris i guverner Panikos Demetriades odvojeno su u parlamentu kazali da nastoje ishoditi da se vlasnici depozita manjih od 100 tisuća eura izuzmu od predloženih poreza.

Parlament je trebao glasati o porezima u nedjelju ali je glasanje odgođeno za danas a potom i za sutra.

Dosadašnji plan predviđao je oporezivanje depozita većih od 100 tisuća eura stopom od 9,9 posto dok je za depozite manje od 100 tisuća eura zacrtana porezna stopa od 6,75 posto.

Novi plan uključivao bi više stope poreza za vlasnike većih depozita dok bi se smanjile one za manje depozite, upozorio je guverner zastupnike.

Eurozona će prihvatiti promjenu u poreznoj strukturi, dodao je.

Izvor u Europskoj uniji potvrdio je da vlada u Nikoziji raspravlja s međunarodnim zajmodavcima o izmjenama predloženih poreza na bankovne depozite koji su uzdrmali tržišta i ponovno potaknuli strah od širenja krize po cijeloj regiji.

Jedan izvor na Cipru kazao je pak za Reuters da se raspravlja o uvođenju nulte porezne stope na manje depozite, možda do 20 tisuća eura. Dogovor još nije postignut, naglasio je.

Međunarodni zajmodavci koji su u početku zahtijevali odbitke po svim depozitima promijenili su mišljenje, ustvrdio je ministar financija.

Ako parlament usvoji odgovarajući zakon, Europska središnja banka održat će hitan sastanak na kojem će odobriti dodatne kredite ciparskim bankama kako bi se lakše nosile s navalom štediša. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter