Ciociara u Pulskoj filmskoj tvornici

Sophie Loren za tu ulogu nagrađena je nizom prestižnih nagrada (Arhiva)
Sophie Loren za tu ulogu nagrađena je nizom prestižnih nagrada (Arhiva)

Ratna drama "Ciociara" (1960) kralja neorealizma Vittoria De Sice, film snimljen po istoimenom romanu Alberta Moravije, prikazat će se u četvrtak, s početkom u 20 sati i uz slobodan ulaz, u Klubu Pulske filmske tvornice.

Tijekom Drugoga svjetskog rata Cesira (Sophia Loren), osiromašena vlasnica trgovine i samohrana majka djevojčice Rosette, bježi prilikom bombardiranja Rima u svoje rodno selo kako bi sebe i kćer spasila od ratnih grozota. Ondje se u nju zaljubljuje mladi intelektualac, Michele (Jean-Paul Belmondo), kojega osvajaju Cesirina snaga i ponos. Ona je, međutim, skroz zaokupljena brigom oko Rosette i njihovim preživljavanjem, a uz to Nijemci odvode Michelea svega nekoliko dana prije oslobođenja. Cesira odlučuje vratiti se u Rim, ali upravo će se taj put pokazati fatalnim.

Zahvaljujući ovoj ulozi Sophia Loren je nagrađena nizom prestižnih nagrada (Cannes, BAFTA, Nastro d'argento i David di Donatello, New York Film Critics Circle Award) te je uz to postala prva neamerička glumica nagrađena Oscarom. Film je dobio, između ostalog, Golden Globe, a natjecao se i za Zlatnu palmu.

Vittorio De Sica (1901-1974) višestruko je nagrađeni glumac, redatelj i scenarist. Jedan je od otaca neorealizma i istovremeno među glavnim redateljima i glumcima takozvane 'commedie all'italiana'. Režirao je preko 40-ak filmova, među kojima se posebno ističu "Sciuscia" (1946), "Kradljivci bicikala" (1948), "Umberto D" (1952), "Jučer, danas, sutra" (1963), "Brak na talijanski način" (1964), "Vrt Finzi Continijevih" (1970)… De Sica je glumio u 200-tinjak filmova, a za svoj rad je dobio četiri Oskara i još dvije nominacije, jednog Zlatnog medvjeda i Zlatnu palmu, četiri Donatellovih Davida, tri Nastra d'Argento… (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter