Cinque Terre - kao da je vrijeme stalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riomaggiore, Corniglia, Manarola, Vernazza i Monterosso nazivi su pet majušnih, ali vrlo pitoresknih sela u talijanskoj regiji Liguria. Ta sela zajedno cine zemljopisnu cjelinu nazvanu Cinque Terre, koja je ujedno i nacionalni park te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

Gradevinski lobiji tu na srecu nisu još prodrli, tako da su ova mjestašca ostala netaknuta, živopisna, iznimno slikovita, tik uz, ili iznad mora, gdje su vinogradarstvo i maslinarstvo glavne prirodne grane.

Suhozidi i vrlo pitom krajolik prepoznatljiv su znak nacionalnog parka, kao i iznimno mirna atmosfera - posjetitelji se osjecaju kao na nekoj drugoj planeti, kao da je vrijeme stalo.



Sela su po sebi majušna, nalaze se na stjenovitim brdima, a okolo je sama netaknuta priroda, stabla naranci, mediteranska kultura… To su ribarska naselja s malenim, šarenim kucicama, koja svakodnevno posjecuje tisuce ljudi iZ cijelog svijeta, i koja su podjednako atraktivna tijekom cijele godine, premda posebno u proljece i na jesen.

Turisti su smješteni u neku od lokacija nedaleko tog nacionalnog parka, do kojega je moguce doci vlakom i brodicem. Redovna željeznicka linija medusobno povezuje tih pet mjestašca, ali i brodska linija. Cijeli nacionalni park oni u boljoj kondiciji mogu preci pješke - to je svega desetak kilometara, tek koju mrvicu više.

Zapisi o tome parku postoje još od najdavnijih vremena, a tijekom svih povijesnih razdoblja Cinque Terre su spomenute kao vrlo lijepo mjesto, koje obnavlja dušu i tijelo.

Terasasto obradene kulture takoder su važan dio ovoga krajolika. U nekim od tih seoceta nisu cudni niti prizori barki izvucenih iz mora usred glavnih ulica, u kojima se nalaze dražesni ducancici s autohtonim proizvodima - vinom, uljem, narancama, povrcem…

Mjesne su jezgre obilježene uskim ulicicama u kojima iz konoba dopire miris riba i morskih plodova. Riomaggiore i Manarolu povezuje jedan kilometar dugacka ulica ljubavi (Via dell'amore), koju, osim prekrasne panorame, obilježavaju i brojni lokoti - naime, tu su mnogi zakljucali svoja srca i svoju ljubav.


Podijeli: Facebook Twiter