Cinjenice i zanimljivosti Cerovljanštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi specijalizirani kulturno-turisticki vodic Opcine Cerovlje pod nazivom "Cerovlje i okolica" nedavno je izdan u nakladi Opcine Cerovlje.

Autor bogato ilustriranog izdanja jest novinar Glasa Istre i istraživac zavicajne povijesti Mirjan Rimanic koji je u knjižicu pretocio saznanja i mikropovijesne zanimljivosti iz života nekadašnjih i suvremenih stanovnika slikovitih gradica i sela kojima opcina obiluje, a koje je prikupio dugogodišnjim terenskim radom, ali i proucavajuci lokalnu kulturnu baštinu te dostupnu literaturu.

Znacajan dio knjige posvecen je povijesti i bogatoj kulturnoj baštini: skladni gradici, dvorci, kule; posebice sakralnoj baštini (crkve, oltari, freske…), ali i modernoj industrijskoj baštini (željeznica, ciglana…) ovog granicnog kraja kroz koji se stoljecima protezala mletacko-austrijska meda. No, nisu zanemarene ni znamenite licnosti ovoga kraja: speleolog Drago Opašic Billy, Antonio Grossich, Josip Šestan, obitelj De Franceschi, Božo Bernobic Nadalin te brojne feudalne obitelji iz prošlosti Cerovljanštine.

Uz osnovne podatke o opcini, za putnike namjernike najznacajnije su informacije o prirodnim ljepotama, smještaju, okrepi, pješackim stazama, pecanju na barama, ali i o brojnim manifestacijama tradicijske glazbe po kojima je opcina najpoznatija.

Pedeset stranica vodica podijeljeno je na 12 poglavlja u kojima se obraduje svako pojedino vece mjesto, a, ocekivano, najviše prostora dobio je drevni i pitoreskni Draguc. Knjižica koja je svakako bila potrebna za turisticku promociju opcine zasad postoji samo na hrvatskom jeziku.


Podijeli: Facebook Twiter