Ciniti dobro djelo i od srca se smijati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uciniti dobro djelo, a pritom se i od srca nasmijati, zaista je velika stvar. Kada se nekolicina mladih ljudi iz udruge Inicijativa za Zorana okupi u namjeri da organizira humanitarnu akciju, a u tome im pomogne naš najpoznatiji stand up komicar Željko Pervan, onda je uspjeh zagarantiran.

Upravo je tako bilo u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula na humanitarnoj veceri komedije koju je udruga Inicijativa za Zorana uz pomoc Željka Pervana organizirala ne bi li prikupila sredstva za gradnju kuce u kojoj bi teško oboljeli Zoran Divkovic iz Vodnjana mogao adekvatno nastaviti živjeti.

Podsjetimo, Divkovic je 1995. godine pao iz autobusa kojim se vozio iz Vodnjana u Pulu te zadobio tešku ozljedu glave. Danas živi u trošnom stanu na drugom katu zgrade, u kojem je prakticki zarobljen. Naime, i nakon rehabilitacije i brojnih operacija Zoran ne može stati na noge, otežano govori i obolio je od dijabetesa.

Stoga Inicijativa za Zorana humanitarnim akcijama planira prikupiti ukupno 300 tisuca kuna, cime bi mu se pomoglo financiranje izgradnje prizemnog stana. Boris Golubic, jedan od organizatora akcija, rekao je da je prodajom ulaznica za prekjucerašnji nastup Željka Pervana prikupljeno oko osam tisuca kuna, cime je dosad prikupljeno ukupno 100 tisuca kuna.

A duhovitom Željku Pervanu nije trebalo puno vremena da nasmije okupljenu publiku. Dapace, tijekom gotovo dvosatnog nastupa pokazao je da ga s pravom mnogi nazivaju najboljim hrvatskim komicarom. Bilo je tu svega - od usporedbe Hrvatske sa skandinavskim zemljama, divljenja Europskoj uniji i njezinim clanicama poput Rumunjske i Bugarske pa sve do nezaobilaznih Slovenaca i domacih politicara.

Salve smijeha u publici izazvale su i njegove parodije na akcije poput Kupujmo hrvatsko, zatim oponašanje žena u vožnji, kritika konceptualnih umjetnika i penzionera, usporedba samackog i bracnog života te njegova verzija bajki poput "Crvenkapice" i "Tri prašcica". Pervanovog humora nisu ostale poštedene ni klapske pjesme, reklame za pivo i "kvalitetna" glume u serijama hrvatske produkcije. (M. PERCAN)


Podijeli: Facebook Twiter