Cinemaniac razmišlja o filmu


Dvije izložbe u prostorima Multimedijalnog centra Luka otvorene su jučer u sklopu popratnog programa pulskog filmskog festivala. Tradicionalna izložba Cinemaniac ušla je u svoju 12 godinu postojanja u organizaciji udruge MMC Luka, dok je istovremeno upriličeno gostovanje međunarodno poznate umjetnice Danice Dakić u organizaciji HDLU-a Istre.

S obzirom da je koncept Cinemaniaca kustosice Branke Benčić promišljanje filma i svega onoga što ga prati, ovogodišnja je tema izložbe "Misliti film". Cameron Gainer, Ellie Krakow, Vladislav Knežević, David Maljković, Dalibor Martinis, Mario Pfeifer i Sarah Wood ovogodišnji su sudionici čiji radovi propituju veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti.

Danica Dakić, bosanskohercegovačka umjetnica s njemačkom adresom, u Puli je predstavila svoj dvadesetdvominutni film, sniman u rudniku Breza u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Sretni/Good luck". Radi se o filmskoj formi koja nastaje na mjestu susreta fikcije i dokumenta, stvarnog i nestvarnog, doimajući se istodobno i režirano i autentično, a čija je premijera 2011. bila u Sidneyu. Na predstavljanju je bila i autorica u pratnji svojih suradnika Egberta Trogemanna i Jasmina Alibašića.

Danica Dakić radi kao profesorica na Sveučilištu Bauhaus u Weimaru. (V. ŠILIPETAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter