"Cineast" otvara uvijek atraktivni Woody Allen

Zlatko Zulim
Zlatko Zulim

Drugo izdanje vodnjanskog ljetnog art kina "Cineast" počinje večeras filmom "Cafe Society" Woodyja Allena iz 2016. godine, a do 24. kolovoza bit će prikazano još sedam na festivalima nagrađivanih filmova glasovitih režisera. Projekcije u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan održavat će se u intimnom okruženju stare uljare, pod vedrim nebom, u sklopu palače Portarol u kojoj se nalazi i sjedište POU-a.

Kako poručuju iz Učilišta, i ove je godine selekcijom filmova cilj afirmirati ulogu kina u širenju svijesti, misli i empatije, a na rasporedu su filmovi koji, osim što animiraju publiku, gledateljima pružaju poticaj za razmišljanje i za dijalog, za kreativno stvaralaštvo i propitkivanje.

- Program se sastoji od suvremenih umjetničkih ostvarenja pretežito europske i nezavisne produkcije, raznolikih profila, no uvijek umjetnički orijentiranih. Programska koncepcija utemeljena je na umjetničkoj relevantnosti, svijesti o obrazovnoj ulozi kulturnih programa, njihovoj odgovornosti za razvoj kulture u kojem djeluju te otvorenosti prema potrebama zajednice, naglasio je ravnatelj POU-a Sandro Manzin.

Nakon Allenovog "Cafe Society", sljedećeg je četvrtka, 13. srpnja, na redu film "Toni Erdman" (Njemačka/Australija, 2016.) u režiji Maren Ade. "Julieta" (Španjolska, 2016.) Pedra Almodovara na programu je 20. srpnja, tjedna dana kasnije igra "Paterson" (SAD, 2016.) Jima Jarmuscha, a prvog četvrtka u kolovozu "Gori more" (Italija/Francuska, 2016.) Gianfranca Rosija. Film "Neruda" (Čile/Argentina/Francuska/Španjolska/SAD, 2016.), koji je režirao režiji Pablo Larrain, na rasporedu je 13. kolovoza, "Kapetan Fantastični" (SAD, 2016.) Matta Rossa 17. kolovoza, a "Lude od sreće" (Italija/Francuska, 2016.) Paola Virzija 24. kolovoza. Umjetnički savjetnik "Cineasta" je Matija Debeljuh.

- Želja nam je i dalje poticati gledatelje na senzibilnost i spoznaju da film može biti pokretač novih velikih ideja, te na taj način širiti svijest o njegovoj bitnoj ulozi u društvu u kojem živimo, naveo je Debeljuh. Vizualni identitet art-kina izradio je obrt za vizualne komunikacije Tumpić-Prenc, a realizaciju projekta omogućio je POU Vodnjan uz financijsku potporu Grada Vodnjana i Hrvatskog audiovizualnog centra. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter