Cimosu treba 50 novih radnika i morat će ih uvoziti

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Je li za Grad Buzet napravljena simulacija što bi značila primjena poreza na nekretnine i raspolaže li se podacima o nekretninama na koje bi se obračunavao ovaj porez, upitao je Đani Soldatić (lista IDS - HSU) na aktualnom satu buzetskog Gradskog vijeća. Grad Buzet od početka godine radi na ažuriranju baze podataka zbog najave uvođenja poreza na nekretnine, ali i ažuriranju baze vezano uz komunalnu naknadu, odgovorio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Radna segregacija?!

- Ponosan sam što Buzet ima jednu od najnižih komunalnih naknada na području Istarske županije. Ukoliko primijenimo koeficijente koji vrijede za komunalnu naknadu, uz dodatak dva nova, a to je stanje građevine i njena starost, za više od 90 posto građana porez na nekretnine bi za objekte za koje plaćaju komunalnu naknadu trebao biti isti ili čak manji. Problem će se javiti onog trenutka kada u obračun uđu i zgrade na koje se sada ne može obračunavati komunalna naknada, a to su zgrade koje nisu u funkciji, rekao je Žulić.

Nezavisna je vijećnica s Kajinove liste, Dubravka Črnac Dujanić upitala je li moguće da Grad Buzet, s obzirom da se 22 mališana nisu uspjela upisati u Dječji vrtić "Grdelin", participira određenim iznosom za plaćanje tzv. tetama čuvalicama. "Zbog nezadovoljstva roditelja Upravom vrtića koja ih nije jasno uputila u njihova prava i obveze, predlažem da Uprava jasnije iznese što je sve potrebno za upis u vrtić", rekla je Črnac Dujanić.

- Buzet je još 2010. godine pokušao pokrenuti program sufinanciranja čuvanja djece, no problem je što ta djelatnost mora biti legalna. Bilo je nekoliko pokušaja čak i otvaranja privatnog vrtića, ali matematika nije pokazivala plus i od toga se odustalo. Ukoliko se bilo tko javi, Grad je spreman sufinancirati čuvanje djece i to u istom iznosu kojim sufinancira vrtić. Inače, u vrtić se nije uspjelo upisati petnaestero djece. Dogradnju vrtića kandidirali smo na natječaj Mjere 7 ruralnog razvoja i nadam se da će ta kandidatura biti uspješna te da ćemo europskim sredstvima dograditi vrtić i omogućiti upis svih zainteresiranih. Što se tiče nezadovoljstva Upravom vrtića, već petnaestak godina su pravila za upis u vrtić za sve ista i nisu se mijenjala, odgovorio je Žulić.

Nezavisni vijećnik Damir Kajin ustvrdio je da je na djelu radna segregacija u Cimosu. "Novi vlasnik Talijan dovodi Makedonce, Bugare iz Kopra u Buzet. Problem je što oni imaju 800-900 eura mjesečnu plaću, a oni koji ih uče tome poslu ovdje u Buzetu imaju 550-600 eura. Neka se ne zaboravi da je država Hrvatska otpisala 47 milijuna eura potraživanja od Cimosa i trebali bi biti fer", rekao je Kajin. Predložio je da se sufinancira sanacija krovišta i fasade te obnova ulaznih vrata buzetske župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Uništavanje javnih prostora

- Nedavno sam se sastao s direktorom i posjetio pogone buzetskog Cimosa kojemu će do kraja godine faliti pedeset radnika, što će najvjerojatnije morati nadoknaditi dovođenjem radne snage iz Bosne i Hercegovine te Srbije. Iz uprave Cimosa imam potpuno drugačiju informaciju o plaćama, no činjenica je da ih takav agencijski radnik košta nešto više nego buzetski i s time se ne slažem, no Cimos je privatna tvrtka, uzvratio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter