Cimos korak bliže rješenju

Pogon Cimosa u Kopru (M. MIJOŠEK)
Pogon Cimosa u Kopru (M. MIJOŠEK)

Pozivajući se na neslužbene izvore, slovenski mediji u četvrtak su prenijeli da su Hrvatska i Slovenija uspjele riješiti sva sporna pitanja koja su bila preduvjet za privatizaciju koparskog Cimosa, odnosno njegovu prodaju talijanskom kupcu fondu Palladio Finanziaria.

Iz povjerljivih izvora doznajemo da je dogovor postignut još prošlog petka na sastanku predstavnika slovenskog Društva za upravljanje imovinom banaka (DUTB), hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) te hrvatskog Ministarstva državne imovine te da je preostalo za usuglasiti još samo manje detalje koje su tijekom ovog tjedna trebali definirati slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić, no u ovom je trenutku još uvijek otvoreno pitanje hoće li takav dogovor biti prihvatljiv talijanskoj strani.

Optimizam

- Unatoč svim problemima koji su se pojavljivali i nekim manjim pitanjima koja još ostaju, možemo s optimizmom gledati na budućnost Cimosa, izjavio je Slovensku televiziju slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, potvrđujući da je došlo do sporazuma koji su formalizirali hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka , a tiču se rješavanja duga Cimosa.

Podsjetimo, prijedlog sporazuma kojeg je slovenskoj strani poslala hrvatska Vlada sukladan je njenoj odluci o načinu podmirenja duga kojeg Cimos ima prema Riječkoj banci, a prema kojoj će slovensko Društvo za upravljanje imovinom banaka (DUTB) od hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) otkupiti 7 milijuna eura potraživanja i taj iznos u roku od 15 dana uplatiti u hrvatski državni proračun. Nakon toga DAB će povući tužbu za naknadu štete i ostale tužbe vezane uz potraživanja prema Cimosu. (Hina, G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter