Cimos Kopar u predstečajnoj nagodbi

P. P. C. Buzet dio je Grupacije Cimos (G. ČALIĆ ŠVERKO)
P. P. C. Buzet dio je Grupacije Cimos (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Preko noći propala je konverzija velikog duga, a ključni vjerovnici Cimos - Automobilsku industriju Kopar, guraju u stečaj, vijest je koja je odjeknula slovenskim medijskim prostorom. Cimos je bankama dužan 400 milijuna eura.

Mjesecima se pregovaralo o mogućnosti da banke barem dio duga, u visini od 180 milijuna eura kredita, pretvore u svoj vlasnički udio u tvrtci od čega su iznenadno odustale i posegnule za mogućnošću prisilne poravnave, što je nešto poput predstečajne nagodbe u Hrvatskoj. To ne znači stavljanje ključa u bravu, sve će, naime, ovisiti o stečajnom upravitelju i o planu restrukturiranja.

Društvo za upravljanje potraživanjima banaka kao i drugi veliki vjerovnici u petak su dostavili sudu prijedlog za pokretanje postupka prisilne poravnave. Sud će o tom prijedlogu odlučiti u zakonskom roku, a on se odnosi samo na matičnu firmu, dakle Cimos Kopar.

U ovom trenutku nije poznato kako će se najnoviji razvoj događaja odraziti na Cimosove tvornice u Hrvatskoj; Buzetu, Roču i Labinu koje zapošljavaju oko 1.200 radnika. Komentar smo zatražili u buzetskom P. P. C.-u koji je dio Grupacije Cimos. "Za sada hrvatska strana posluje normalno", izjavio je direktor P. P. C.-a Viljem Petohlep.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić prokomentirao je da je Cimos prevažna tvrtka za buzetsko gospodarstvo te da ne smije ni pomisliti što bi se dogodilo kada bi zapao u neke probleme.

"Malo je nejasno zašto su banke povukle ovako neočekivani potez, ali Cimos je u sličnoj situaciji bio 1996. godine i tada se uspješno izvukao iz sličnih problema, nadam se da će se izvući i iz ovih. Cimos je neizostavan faktor u proizvodnji automobilskih sklopova pa bi posljedice i za automobilsku industriju Europe bile velike te se nadam da se ništa negativnoga neće dogoditi", izjavio je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter