Cimet - zacin vrijedan zlata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U drevnom Egiptu koristio se kao lijek, ali i za balzamiranje, a bio je skuplji od zlata. U srednjem vijeku bio je jedan on najosnovnijih sastojaka u kulinarstvu. Rijec je cimetu, jednom od najstarijih zacina, koji se u rukopisima spominje cak 2.800 godina prije Krista.

Danas se ovaj vrijedan zacin koristi u zacinjavanju kompota, kuhanih vina i ostalih toplih pica, stavlja se u kolace, koristi u pripremi peciva i pri pripremanju raznih jela od mlijeka i brašna, ribe i mesa.

Dostupan je u obliku štapica ili kao zacin u prahu. Iako postoji gotovo stotinu razlicitih vrsta cimeta, danas se najcešce upotrebljavaju cimet sa Šri Lanke te kineski cimet. Obje vrste imaju relativno slicne karakteristike - izrazit, privlacan miris te sladak i topao okus, iako je okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji i finiji.

Muffini s jabukama i cimetom
Potrebni sastojci: za tijesto - 250 grama jabuka (ocišcenih i isjeckanih na sitne kockice); 2 žlicice iscijedenog limunovog soka, 250 grama brašna, vrecica praška za pecivo, pola žlice sode bikarbone, 1 jaje, 150 grama šecera, 1 vrecica vanilin šecera, 80 ml ulja i 250ml jogurta; za posip - cimet

Priprema: Jabuke ocistiti i isjeckati na sitne kockice pa ih pomiješati s limunovim sokom. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom, dodati ostale sastojke i umutiti tijesto. Kada se sastojci dobro pomiješaju dodati jabuke. Napuniti posudice za muffine i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva 30 minuta. Izvaditi iz pecnice i ostaviti još 5 minuta u kalupu. Gotove muffine posuti cimetom.



Pužici s cimetom
Potrebni sastojci: za tijesto - pola kilograma brašna, 325 grama maslaca, 125 ml jogurta i malo soli; za nadjev - 4 žlice šecera, 1 žlica cimeta i žlica krupnije mljevenog smedeg šecera

Priprema: Brzinski zamijesiti tijesto od prosijanog brašna, malo soli, listica hladnog maslaca i jogurta, te omotano celofanom, staviti na hladno da odstoji oko sat vremena. U meduvremenu pomiješati šecer s cimetom i pripremiti krupnije mljeveni šecer za posipanje kolacica. Tijesto razvaljati na otprilike 3 milimetra debljine. Obilno posuti mješavinom šecera i cimeta i smotati u roladu, te rezati ploškice debljine otprilike pola centimetara. Pužice posuti krupnije mljevenim šecerom, te peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 190 stupnjeva 10-15 minuta.



Zvjezdice s cimetom
Potrebni sastojci: 160 grama mljevenih badema, 80 grama mljevenih lješnjaka, 400 grama šecera, vrecica arome narancine kore; 8 grama cimeta u prahu, 4 jaja, 200 grama šecera u prahu, 1 aroma ruma i 1 limun

Priprema: Za pripremu šecernog premaza u zdjelicu prosijemo šecer u prahu, dodamo sok od limuna, aromu ruma i miješamo dok smjesa ne postane glatka i sjajna. U zasebnu zdjelu stavimo mljevene bademe i lješnjake, šecer, aromu narancine kore, cimet u prahu i izmiješamo sastojke. Zatim dodamo bjelanjke (prvo 3, a zatim po potrebi još 1, jer tijesto ne smije biti previše mekano), promiješamo sastojke, te na dasci izradimo jednolicno i cvrsto tijesto. Gotovo tijesto stavimo u zdjelu, pokrijemo prozirnom kuhinjskom folijom i stavimo u hladnjak da odstoji, najmanje dva sata.



Radnu površinu posipamo šecerom u prahu, te na njoj razvaljamo tijesto na debljinu 7 milimetara. Zatim, zvjezdastim modelom za kekse istiskujemo zvjezdice i slažemo na lim, na papir za pecenje. Stavimo peci u zagrijanu pecnicu, na srednju razinu, na 120 stupnjeva, oko 12 minuta. Pecene zvjezdice izvadimo iz pecnice, ostavimo da se malo ohlade i samo s gornje strane premažemo šecernim premazom.


Podijeli: Facebook Twiter