CIM u međunarodnim znanstvenim projektima

Rovinjski znanstvenici surađuju s kolegama iz cijelog svijeta (A. POKRAJAC)
Rovinjski znanstvenici surađuju s kolegama iz cijelog svijeta (A. POKRAJAC)

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju dodatno je pospješio dugogodišnju suradnju rovinjskog Centra za istraživanje (CIM) mora Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) s europskim sveučilištima i znanstvenim ustanovama. CIM tako sada sudjeluje u nekoliko međunarodnih znanstvenih projekata vrijednih više od tri milijuna kuna.

Po pravilima EU-a, znanstveni projekti su financijski strogo definirani pa se njihova sredstva ne mogu kao nekada trošiti i u druge svrhe. CIM je, naime, nekada dio dobivenih sredstva iz međunarodnih projekata ulagao u rekonstrukciju svoje stoljetne zgrade, opremu i istraživačke brodove.

Ipak, kada se zna da će CIM za svoje znanstvene projekte od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ove godine dobiti 200 tisuća kuna, sredstva EU-a presudna su za rad njegovih znanstvenika.

- Ni na koji se način ne možemo potužiti na suradnju s matičnim ministarstvom koje pokriva naš hladni pogon - novi studij, plaće za 50 zaposlenih, od čega su 25 znanstvenici, a preostali posada brodova, tehničko i administrativno osoblje.

U zemlji ćemo svoje znanstvene projekte sve više financirati preko Hrvatske nacionalne zaklade za znanost. Uz to, trenutno za Hrvatske vode radimo projekte motrenja zagađenja mora uz gradove, a za INAgip utjecaj plinskih platformi na morski okoliš, kaže predstojnik CIM-a dr. sc. Renato Batel.

U projektu Core Shell CIM surađuje s njemačkim Sveučilištem "Johannes Gutenberg" iz Mainza. Ovaj se projekt, kojeg vodi upravo Renato Batel, bavi proizvodnjom nano čestica, veličine milijarditog dijela metra, koje se kroz različite spojeve koriste u medicini, posebno u farmakologiji. Najvažnija pojava koja se istražuje je biomineralizacija, stvaranje karbonatnih i silikatnih minerala u moru. Saznanja o ovim prirodnim procesima moći će se koristiti u medicini za saniranje loma kostiju i proizvodnju materijala za zglobove i zube.

Projekt Smart Nano, kojeg vodi Marc Daniel Lyons, irski znanstvenik zaposlen u CIM-u, bavi se istraživanjem novih materijala uz uporabu nano čestica iz mora i njegova okoliša, koji se uz ostalo mogu koristiti i u elektrotehnici. Ovaj projekt mjeri i utjecaj onečišćenja u moru na nano čestice, zbog čega često postaju toksične.

Renato Batel vodi i drugi projekt Blue Genics. On se bavi potragom za novim biološkim spojevima koji se mogu koristiti u medicini, posebno procesima nastajanja genetskih kodova koji imaju bezbroj varijacija. I u ovom projektu partner je Sveučilište iz Mainza, s kojim CIM surađuje desetljećima. U konzorcij su uključene britanske, francuske i talijanske tvrtke.
 
Zahvaljujući svim ovim projektima, na koje se CIM prijavljuje koristeći razvijenu logistiku matičnog Instituta "Ruđer Bošković", nastavlja se dugogodišnja suradnja sa svjetskim znanstvenicima i studentima koji dolaze u Rovinj. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter