Ciljevi razvoja Hrvatske do 2025.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na završnom panelu WinDays konferencije "Konkurentnost Hrvatske - (još jedan) novi pocetak" predstavljena je Povelja Nacionalnog vijeca za konkurentnost koja zacrtava ciljeve razvoja Hrvatske do 2025. godine.

Ciljevi te povelja, koju je predstavio dekan veleucilišta VERN' Goran Radman, obuhvacaju podizanje razine BDP-a uz godišnji rast gospodarstva od 4 posto, povecanje zaposlenosti do praga od minimalno 75 posto radno sposobnog stanovništva, te povecanje broja visoko obrazovanih na 30 posto.

Radman je okarakterizirao završetak procesa pregovora s Europskom unijom kao ispit koji država mora položiti zbog sebe same, te istaknuo da su spremnost na dijalog i snaga obrazovanja osnove koje Hrvatskoj mogu pomoci nositi se sa zahtjevima svijeta.

Direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidakovic je istaknuo da je obrazovanje osnovna poluga rasta i razvoja, istaknuvši i važnost postizanja nacionalnog konsenzusa na pitanjima buducnosti. Dodao je da putem strategije i izvedbenog plana moramo poceti definirati gdje bi htjeli biti i u kojem razdoblju.

Okrugli stolovi su pokazali da se zanimanje stranih ulagaca povecava, a meduregionalna trgovina postaje stvarnost. U razgovorima o tome što cini dobru investiciju te koje su kljucne pretpostavke da bi se ona mogla realizirati zakljuceno je da su ulagaci gladni dobrih prilika i kvalitetnih projekata, neovisno o industriji, pa i informaticko-telekomunikacijski sektor (ICT) ovdje može biti vrlo zanimljiv. Ipak, investicijskim fondovima ce prvenstveno biti zanimljive tvrtke koje se bave razvojem novih i inovativnih aplikacija i servisa s perspektivom širenja na regionalnom tržištu - a ne toliko uslužnom djelatnošcu unutar ICT industrije.


Podijeli: Facebook Twiter