Ciljane izmjene UPU-a San Antonio i Vodnjan sjever

Područje UPU-a Vodnjan sjever usklađuje se sa stanjem na terenu (Arhiva)
Područje UPU-a Vodnjan sjever usklađuje se sa stanjem na terenu (Arhiva)

Odluke o izradi ciljanih izmjena Urbanističkog plana uređenja vodnjanskog naselja San Antonio te kao i UPU-a građevinskog područja gospodarske namjene Vodnjan sjever donesene su na protekloj sjednici Gradskog vijeća Vodnjana.

Naime, u središnjem dijelu naselja San Antonio redefinirat će se namjene objekata u građevinskom području koje je sad gotovo potpuno neizgrađeno. Dio koji se nalazi sjeverno od glavne ulice prenamijenit će se iz mješovite pretežno stambene namjene u pretežno poslovnu namjenu, prema zahtjevima investitora koji žele ulagati u tom dijelu.

Zona u dijelu južno od glavne ulice promijenit će pak namjenu iz pretežno poslovne u pretežno stambenu. O izmjenama UPU-a provest će se javna rasprava, nakon koje će uslijediti izrada konačnog prijedloga Plana, koji opet treba "amenovati" Gradsko vijeće. 

Također, nakon što je, zbog usklađenja s nalazom urbanističke inspekcije, vijeće u travnju donijelo odluku o izradi ciljanih izmjena Prostornog plana Vodnjana u dijelu Vodnjan sjever, na red je došao i UPU tog područja.

Naime, kako smo pisali, katastarske čestice na rubu poslovne zone Vodnjan sjever gdje se nalaze tri izgrađene zgrade, prikazane su u prostornim planovima kao područje gospodarske namjene. Za te zgrade izdane su lokacijske dozvole 2007. godine, temeljem tada važećeg Prostornog plana grada Pule, a kasnije iste godine donošenjem vodnjanskog Prostornog plana one su bile uvrštene u zonu gospodarske namjene.

Temeljem lokacijskih dozvola, za zgrade su kasnije izdane i građevinske, pa su vlasnici od inspekcije zatražili izmjenu prostorno-planske dokumentacije zbog prenamjene tog područja iz gospodarskog u stambeno.

Inspekcija Ministarstva graditeljstva naložila je stoga u siječnju ove godine Gradu Vodnjanu da prema zakonskim odredbama uskladi prostorno-plansku dokumentaciju u dijelu u kojem se određuje namjena i izgrađeni dio građevinskog područja zone Vodnjan sjever sa stvarnim činjeničnim stanjem.

Osim toga, izmjenom ovog UPU-a ukida se negradivi dio u središnjem dijelu područja Vodnjan sjever te mu se dodjeljuje mješovita, pretežno poslovna namjena. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter