Cilj prosvjednika je nova Hrvatska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedjeljno poslijepodne nije umanjilo volju gradana da demonstriraju: u Zagrebu na Cvjetnom trgu u 16 sati okupilo oko tri tisuce gradana na sedmom antivladinom prosvjedu u 13 dana. Prosvjednici su ponovno marširali kljucnim tockama u gradu, od sjedišta HDZ-a do stana Andrije Hebranga, gdje se vec bilo skupilo oko pet tisuca ljudi. Za iduci tjedan najavljen je sastanak svih voda prosvjeda, od seljaka i ribara do fejsbukovaca, i zajednicki izlaz na ulice sa zahtjevom da Vlada ode.

- Ne idemo kuci dok ne dobijemo datum izbora. Svi cemo se skupiti i dogovoriti kako blokirati Markov trg sa svih strana te stjerati Vladu u kut, porucio je Tomislav Pokrovac, voda slavonskih seljaka. Prosvjedu se pridružio i Pero Kovacevic koji je, trenutno neopterecen stranackom stegom zbog suspenzije u HSP-u dr. Ante Starcevica, porucio javnosti da prosvjednici nisu neartikulirani, kako ih se optužuje, vec da imaju pet jasnih zahtjeva.

Prvo, oni žele ostavku Vlade, potom traže datum izbora, a onda i promjenu izbornog zakona, da bi gradani mogli na listama zaokruživati izravno imena kandidata, a ne politicke stranke. Nadalje, traže sankcioniranje pljacke i grabeži u privatizaciji, i na koncu obracun s korupcijom. "Mi nismo anarhisti, mi smo gradani i hocemo promjene", rekao je Kovacevic, nakon kojega je mikrofon u ruke uzeo jedan Rom, uz povike: "Cigani su u Saboru i Vladi".

Poruka skupa jest da je HDZ dvadeset godina na vlasti, ali nije napravio ništa, "sjede u crkvi u prvom redu na misi, a oglušuju se o svih deset božjih zapovjedi", kako je izjavio jedan od govornika. Ovoga puta demonstranti su nakon napada na aktualnu vlast i oporbu, napali i predsjednika Ivu Josipovica te banke i medije.

- Sjeb... ste državu, naš cilj je nova Hrvatska, treca Hrvatska s vlasti koja nešto vrijedi, izjavio je jedan prosvjednik uz odobravanje prisutnih. Glavnu ulogu preuzeo je Ivan Pernar koji se na pocetku obratio okupljenima uz parolu: "Zastava HDZ-a je simbol zla".

- Pitanje je trenutka kad ce ova vlast pasti, ja sam ovo pokrenuo i znam da ce uspjeti, izjavio je Pernar. Komentirajuci navodne sukobe s ostalim prosvjednicima, Pernar je porucio: "Ja vas nikada necu ostaviti kao što su napravile politicke elite.".

Prosvjedna šetnja zagrebackim ulicama, u kojoj je, po procjenama novinara, na vrhuncu sudjelovalo oko sedam tisuca protuvladinih prosvjednika, a po policijskoj procjeni dvije i pol tisuce, završila je oko 21 sat dolaskom na Trg bana Jelacica, gdje je novo okupljanje najavljeno ponovno za utorak u 18 sati na Cvjetnom trgu.


Podijeli: Facebook Twiter