Cilj produženje pašne sezone pčela te očuvanje bioraznolikosti

Kruno Nikačević (M. MIJOŠEK)
Kruno Nikačević (M. MIJOŠEK)

I ove je godine Udruga pčelara Pula, u sklopu svog projekta "Sadnice za pčelice" dijelila članovima svoje udruge, ali i zainteresiranim građanima, sadnice medonosnog drveća koje će oni zasaditi u svojim pčelinjacima, vrtovima i dvorištima. Podijeljeno je, kako doznajemo od predsjednika udruge Nikole Bićanića, 490 sadnica koje su nabavljene uz financijsku potporu Istarske županije koja podupire ovaj projekt u sklopu promocija lokalnih programa u poljoprivredi, ribarstvu i šumarstvu.

- Projekt "Sadnice za pčelice" osmislila je i provodi naša udruga, a njegov je cilj smanjivanje bespašnog razdoblja te obogaćivanje pašnih uvjeta za pčele, ali i za ostale prirodne oprašivače čije je stanište ugroženo, veli Bićanić, dodajući da time pridonose i ukupnom očuvanju ukupne biološke raznolikosti na našem području.

U sklopu projekta nabavljaju se i dijele sadnice medonosnog drveća koje cvijeta u razdoblju kad je na našem području vrlo malo hrane za pčele te sadnica koje mogu produžiti pašnu sezonu jer cvjetaju nešto kasnije nego postojeće vrste. Ove godine podijeljene su tako sadnice evodija, kelreuterija i vrste sophora japonica koje cvjetaju tijekom srpnja i kolovoza kada je na našem području bespašni period te sadnice mađarskog bagrema koji cvijeta nešto kasnije od domaćeg čime se može utjecati na produženje bagremove pašne sezone.

Projekt će se nastaviti i iduće godine, kad će veći dio sadnica biti namijenjen zainteresiranim građanima. U projekt se, veli Bićanić, nastojati uključiti i druge institucije i tvrtke koje mogu pomoći realizaciji ovog projekta. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter