Cilj nam je ukidanje jednostranačja u Rovinju

Kandidati koalicije SDP-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a za Gradsko vijeće (A. POKRAJAC)
Kandidati koalicije SDP-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a za Gradsko vijeće (A. POKRAJAC)

Nositelj koalicije SDP-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a Petar Radetić predstavio je kandidate sa zajedničke liste za Gradsko vijeće. Rekao je da su na listi članovi stranaka koje imaju slična stajališta, a cilj im je dokinuti dugogodišnje jednostranačje u Rovinju i pružiti sugrađanima mogućnost izbora.

- Iza sadašnje vlasti ostalo je mnogo nerealiziranih projekata, posebno gospodarska zona, koja ni nakon 20 godina nije stavljena u funkciju. Slijedom toga nisu se otvarala nova radna mjesta, što je dovelo do rekordne nezaposlenosti koja je premašila tisuću osoba.

Njima je slogan "Za Rovinj koji radi", a nama je "Rovinj važan", pa želimo omogućiti svima da rade. Za zapošljavanje u gradskim službama i poduzećima postavit ćemo jasna pravila i stati na kraj primanju podobnih, rodbinskih ili stranački povezanih osoba, istaknuo je Radetić.

U programu koji je predstavio središnje mjesto dano je gospodarstvu. Koalicija planira poticati razvoj Rovinja kao jedne od najatraktivnijih destinacija na Mediteranu, ali će stvarati uvjete i za razvoj drugih djelatnosti. Zbog toga će konačno staviti u funkciju gospodarsku zonu te osloboditi nove obrtnike i poduzetnike plaćanja komunalnih doprinosa i naknada i time utjecati na smanjenje nezaposlenosti.

Kad je riječ o komunalnoj infrastrukturi, koalicija planira dovršenje kanalizacije, uključivši i Rovinjsko Selo, njegovo povezivanje s Rovinjom biciklističkom stazom i gradnju davno planirane zaobilaznice, koja će spojiti sjeverni i južni dio grada. Prioritet im je i rekonstrukcija pročistača otpadnih voda, time i zaštita mora i podmorja, te povećanje obima selektivnog prikupljanja otpada.

U socijalnom dijelu programa najavljeno je povećanje jednokratnih pomoći za novorođene, osiguranje uvjeta za dnevni boravak i povećanje kapaciteta doma za starije i nemoćne.

- Uspostavit ćemo stručnu, odgovornu i javnu upravu, uvesti transparentno planiranje i kontrolu realizacije javnih investicija uključivanjem građana i odlučivanjem putem mjesnih odbora. Posebno se to odnosi na Rovinjsko Selo, koje s 1.300 ima više stanovnika od nekih općina, pa smo za njega pripremili poseban program, zaključio je Radetić. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter