Cilj je osnivanje filantropskog fonda Istre

Mustafa Nadarević: Ako se nešto prije napravilo dobro, to ne može nestati, pogotovo ne na filmskom platnu (D. ŠTIFANIĆ)
Mustafa Nadarević: Ako se nešto prije napravilo dobro, to ne može nestati, pogotovo ne na filmskom platnu (D. ŠTIFANIĆ)

Proteklih 18 mjeseci trajao je projekt "Filantropija – oslonac održivih zajednica" kojim su djelatnici Europe Direct Informacijskog centra Pula (EDIC) i njihovi kolege iz Primorsko-goranske županije željeli približiti filantropiju građanima svojih lokalnih zajednica. Partneri na projektu su Udruga za razvoj civilnog društva SMART Rijeka, Centar za građanske inicijative Poreč, Pučko otvoreno učilište Buje, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i Grad Umag. Tim povodom održana je danas konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati ovog projekta. Projektna iskustva i rezultate predstavili su upraviteljica istarske Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Helga Može Glavan i stručni suradnik za europske projekte Andrej Pevec.

Istaknuli su da je projekt proizveo niz rezultata koji će partnerima služiti u daljnjem radu osvještavanja o filantropiji i društvenoj odgovornosti. Najbolje ideje odabrali su građani, glasajući za njih na stranicama Zaklade, pa su tako simboličnim iznosima podržane četiri inicijative: FemWiki enciklopedija žena Udruge za ljudska prava "PaRiter", projekt sprječavanja bacanja hrane u Rijeci Centra za kulturu dijaloga iz Rijeke, Edukacija u prirodi za najmlađe Kluba istraživača Explora iz Višnjana te projekt prevencije nasilja učenjem empatije uz pomoć pasa Udruge za pet therapy Indeficientrer iz Vinkurana.

Helga Može Galavan istaknula je da je izrazito važno stvarati poslovno-civilna partnerstva u lokalnoj zajednici i na regionalnoj razini.

- Projekt i njegove ključne komponente neće završiti završetkom financiranja iz Europske Unije. Svi će materijali biti javno dostupni, a nastavak projekta omogućit će i "Naša Zaklada" udruge SMART koja je u fazi osnivanja, a koja je izravan rezultat ovog projekta i koja će promovirati filantropiju na području Primorsko-goranske županije. Osim toga, promocija filantropskog fonda u sklopu projekta iznjedrila je novi filantropski fond Istre, koji će uskoro postati aktualan, najavila je Može Glavan. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter