Cilj je osnivanje Centra za nove medije

Predstavnici udruga platforme za promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri (M. Ra.)
Predstavnici udruga platforme za promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri (M. Ra.)

U klubu Metamedia u Rojcu jučer je novinarima predstavljena novopokrenuta platforma MP3 za promociju, osnivanje, promišljanje i produkciju novih medijskih kultura u Istri, a radi se o trogodišnjem projektu koji financira Zaklada Kultura nova s 72 tisuće kuna godišnje. Glavni cilj platforme je osnivanje Centra za nove medije u Istarskoj županiji koji bi se gradio u nekom ruralnom području. Udruge će predložiti lokaciju, a na investitoru je da odluči.

Projekt provode udruge Metamedij i Sonitus iz Pule, Faro 11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI iz Labina te umjetnička organizacija Apoteka iz Vodnjana.

Kako kažu u programu, upotreba novih medija u kulturi svakodnevno napreduje no unatoč tome u Istri ne postoji dostatna i adekvatna kulturna infrastruktura koja bi se bavila ovim područjem kulture.

- Željeli bismo omogućiti što bolje uvjete za razvoj novih medijskih kultura kazao je Marino Jurcan iz udruge Metamedij, naglasivši da ovakvo umrežavanje omogućava i dijeljenja troškova te suradnje između udruga. Jurcan je najavio i konferenciju koja će se održati u lipnju, a u sklopu nje će prezentirati radove novomedijskih umjetnika u domeni interaktivnih multimedijalnih instalacija, 3D mappinga, videa, audio instalacija i performansa, o čemu je jučer govorio Marko Bolković iz udruge Sonitus.

Predsjednik LAE XXI Dean Zahtila podsjetio je da je Centar za nove medije predviđen Istarskom kulturnom strategijom koja predviđa izgradnju nove kulturne infrastrukture namijenjene umjetničkoj produkciji, edukaciji, prezentaciji i čuvanju građe. LAE će se s Metamedijem baviti istraživanjem potreba i njihovom analizom za uspostavljanje jednog takvog centra u Istri kroz fokus grupe i intervjue s akterima lokalne i regionalne samouprave. Time će dobiti odgovore postoji li stvarno potreba za osnivanjem jednog ovakvog centra, kako bi njime trebalo upravljati, kako bi trebao funkcionirati i gdje bi se trebao nalaziti. S tim istraživanjem kreće se ovaj mjesec.

Branka Benčić iz Apoteke kazala je da je važno artikulirati što su to novi mediji danas. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter