Cilj "Filipinske grupe": Srušiti Ivana Jakovčića

Puca li IDS po šavovima? (Milivoj MIJOŠEK)
Puca li IDS po šavovima? (Milivoj MIJOŠEK)

Što, osim očigledne želje da smijene Ivana Jakovčića, veže bivše istaknute članove i nezadovoljnike IDS-a? Samo to što su bivši - svi osim Damira Kajina, aktualnog stranačkog potpredsjednika i saborskog zastupnika - ali i to što im zapravo prošlosubotnji summit u Filipinima nedaleko od Poreča i nije ni prvo ni jedino okupljanje.

Većina njih, poput Branka Ružića, Steve Žufića i Dina Debeljuha, još su prije deset godina iskazivali nezadovoljstvo načinom na koji je i ondašnji predsjednik IDS-a Jakovčić vodio stranku. Tada su se svrstali u tim tada jedinog Ninovog protukandidata na stranačkim izborima - Marina Fola.

Kao što se zna, nisu prošli, jer je njihov šampion, kako su ga nazivali, za predsjednika stranke, Folo, izbore izgubio. Mnogi od njih ostali su, međutim, i dalje u stranci, ali uglavnom ne više na istaknutim pozicijama, a većina ih je do tada obnašala itekako istaknute ne samo stranačke dužnosti, već i dužnosti u izvršnoj vlasti, a bilo je i saborskih zastupnika.

Inicijativa "čiste ruke"?!

I prije dvije godine održan je još jedan skup - i to naravno tajni, kao i ovaj u Filipinima - IDS-ovih prvoboraca. Krajem rujna u Pazinu su se tada našli i neki od sudionika skupa u Filipinima, poput Dina Debeljuha, Marija Blečića i Marina Fola, ali i Bruno Poropat, koji je kazao da za susret u Filipinima vjerojatno zabunom nije dobio poziv.

"Dosta nam je politike 'ki ćapa, ćapa' i da nas cijela Hrvatska poistovjećuje s nemoralom onih koji su zbog vlastitih interesa pogazili sve što smo na počecima IDS-a obećali narodu", moglo se tada čuti od IDS-ovih prvoboraca i otpadnika.

Rekli su da je njihov skup svojevrsna inicijativa za "čiste ruke" njihove stranke i Istre te da će IDS nastojati vratiti izvornom programu kao i da je "mnogo toga proteklih godina pogaženo i pregaženo". Nekako poznato, jer slično govore i danas, ali u međuvremenu je sve ostalo po starom. Oni su više ili manje marginalizirani, politički na sporednim putovima i za javnost gotovo neprimjetni.

A tko su ti koji se danas ponovno okupljaju i žele ili rušiti Jakovčića, što naravno ne priznaju, ili stvarati novi IDS?

Svi do jednog u raznim su fazama svog života u IDS-u bili ili stranački prijatelji ili, češće, suparnici. Oni koji su izašli iz stranke, nakon izlaska ili izbacivanja, priklonili su se i drugim političkim opcijama, ali su u duši očigledno i dalje ostali IDS-ovci. No nije nebitno spomenuti da su rijetki među njima politički nešto ozbiljno postigli nakon razlaza. Svima njima IDS je ostao u srcu ali samo ih jedan cilj doista povezuje - srušiti napokon Ivana Jakovčića.

Heraka se ranije odrekli

Prvi među ovima koji su se našli u Filipinima, a izbačen je iz IDS-a, je Ivan Herak. On je iz stranke isključen 1994. godine na sedmom, prijelomnom, saboru i to u paketu s braćom, danas pokojnima, Eliom i Darkom Martinčićem. Jedan je od rijetkih koji može reći da je i nakon toga napravio pravu političku karijeru. Njegova je nova stranka bila HSLS, a zatim je, kao blizak HDZ-u, 1999. godine ušao u Vladu i postao ministar turizma. Doduše ne zadugo, jer je nakon dolaska na vlast trećesiječanjske koalicije 2000. godine kao prvi hrvatski ministar završio i u zatvoru.

I nakon izlaska iz zatvora nije se politički opredjeljivao iako je znao najavljivati svoj povratak u politiku, a mrzak mu nije bio ni IDS, govoreći onako u kuloarima. U međuvremenu se ponovno zbližio sa svojim nekadašnjim stranačkim kolegama, pa izgleda i s Dinom Debeljuhom. (Piše Silvana FABLE)

CIJELI TEKST ČITAJTE U PRILOGU ZOOM TISKANOG IZDANJA GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter