Cilj ECORL-a je upoznati se s načelima društvene ekonomije

Navodno je župnik Baf nečasne radnje činio uoči krizme ili pričesti (V. HABEREITER/Arhiva)
Navodno je župnik Baf nečasne radnje činio uoči krizme ili pričesti (V. HABEREITER/Arhiva)

Na Sveučilištu Jurja Dobrile predstavljen je u petak europski projekt ECORL (Economy- Co-Responsability Learning) koje je ovo sveučilište započelo prije dvije godine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem iz Firenze. Riječ je o, kako je pojasnila prof. dr. sc. Tea Golja, Erasmus + projektu u kojemu sudjeluje ukupno šest partnera iz pet zemalja - Italije, Albanije, Litve, Španjolske i Hrvatske. Hrvatski partner na projektu bilo je Pučko otvoreno učilište Pula.

U projekt su se, kako se moglo čuti, uključili pored ostalih i studenti studijskog programa Kultura i turizam Odjela za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Sveučilišta Jurja Dobrile kao polaznici tečaja o društvenog ekonomiji i kao volonteri na projektu.

Cilj projekta je upoznati širu javnost i sve zainteresirane s osnovnim načelima društvene ekonomije i društvenog poduzetništva kako bi bili u mogućnosti razumjeti osnovne karakteristike društvenih poduzeća i shvatiti razliku između društvenih i klasičnih poduzeća. U slučaju društvene ekonomije, pojašnjeno je, cilj njihova poslovanja nije samo isključivo generiranje profita već i briga o društvenoj koristi koje one, svojim djelovanje, mogu stvoriti.

- Predavanja i seminari izvodili su se u normi od 40 sati s tim da su se održavale radionice, paneli, a naglasak se dao na timski rad kroz koji se poticalo kreativno razmišljanje i razvoj društveno-poduzetničkih ideja. Polaznici ovog seminara stekli su osnovne kompetencije koje će im olakšati razumijevanje koncepta i modela funkcioniranja društvenog poduzetništva, lakšu integraciju na tržište rada, a uz dodatno obrazovanje bit će u mogućnosti pokrenuti i vlastiti društveno-poduzetnički pothvat, kazala je Golja.

Tijekom projekta, dodao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Aleksej Mišan, izrađena je i dinamična i pristupačna mrežna stranica www.ecorl.it prepuna korisnih resursa poput online predavanja, prezentacija, korisne literature, a izrađena su i dva korisna priručnika - o ekonomiji dijeljenja i o kolaborativnom učenju.  Inače, na projektu su radile sveučilišne profesorice Marlena Plavšić, Iva Slivar, Tea Golja, Sanja Dolenec, zatim Aleksej Mišan, a volontirale studentice Lorena Halar i Patricia Kazalac. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter