Cilj: Do 2020. prepoloviti broj žrtava u prometu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Cilj nam je da se do 2015. godine broj stradalih u prometu u Istri smanji za 20 posto, a do isteka Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa da se brojka prepolovi. Time bi se do 2020. godine Istra znatno približila zemljama koje vec niz godina imaju odlicne rezultate u podrucju sigurnosti prometa, receno je na skupu u Puli na kojem je Županijski savjet za sigurnost prometa predstavio cetverogodišnji program.

Savjet, koji je vec jednom osnovan pri Županiji 2005. godine, ali nikada nije zaživio, u novom je sastavu, na celu s Borisom Siljanom iz Autokluba Pula-Rovinj krenuo lani, a svoj nastanak zahvaljuje upornosti Udruge obitelji osoba stradalih u prometu i njegovog predsjednika Nebojše Celice koji je više od godine dana apelirao nadležnima da ucine nešto kako bi se smanjila poražavajuca statistika prometnih nesreca u Istri, gora od državnog prosjeka.

Kako je istaknuo tajnik savjeta Stanko Kancelar, do 2015. godine broj poginulih trebao bi se smanjiti na 14, za razliku od 2010. godine kad je život u prometu izgubilo 25 osoba. Da bi ostvarili ovakav ambiciozan cilj, u Savjetu isticu da je potrebno dobiti stvarnu, ne samo deklarativnu podršku županijskih tijela te da se u njegovu realizaciju ukljuce pojedinci i razne udruge civilnog društva.

- Vec se uocava pozitivan trend u smanjenom broju žrtava prometa, iako je u ovom trenutku prave razloge teško objasniti, istaknuo je Kancelar.

Lani je tako smrtnih slucajeva bilo 17, dok se od 2006. do 2009. kretao iznad 30. Naglasak rada Savjeta bit ce na edukaciji gradana i promjeni ponašanja sudionika u prometu, boljoj prometnoj infrastrukturi, ucinkovitijoj medicinskoj pomoci nakon prometnih nesreca te stvaranju savjeta na razini gradova i opcina jer se u mjesnom prometu dogada najveci broj nesreca.

Upravo je zato poruka skupa bila pojacati ulogu lokalne zajednice kao što to cine u EU-u, no Kancelar je primijetio da se predstavnici lokalnih uprava nisu odazvali u ocekivanom broju. (M. JERIN)

U svijetu godišnje u prometu pogine 1,3 milijuna ljudi
Prometna nesreca peti je uzrok smrtnosti u svijetu, a najcešce odnosi mlade živote. U svijetu godišnje u prometu pogine 1,3 milijuna ljudi, a još ih pet milijuna biva teško ozlijedeno. Ukoliko se situacija ne promijeni, prognoze govore da ce 2020. godine na cestama umrijeti 2,4 milijuna ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter