Čilić uopće nije bio pozitivan na dopinškom testu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski tenisač Marin Čilić izjavio je da su ga "loša znanost i (tuđe) greške dovele do suspenzije", te da se na kraju ispostavilo da uopće nije bio pozitivan na niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, objavio je danas australski list "Sydney Morning Herald".

Čilić je kazao da je tek u rujnu doznao da nije bio pozitivan na zabranjenu supstancu niketamid, već na njegov marker (metabolit) N-etilnikotinamid.

"Sve do 13. rujna niti ja, niti moji odvjetnici nismo znali da u mom tijelu uopće nije pronađen niketamid, pa na prvom saslušanju o tome uopće nije bilo riječi. Antidopinški tribunal Međunarodne teniske federacije to uopće nije uočio, jer o tome nitko nije govorio, a niti liječnik koji je napravio analizu uzorka urina nije pozvan za svjedoka", kazao je Čilić. "Međunarodna teniska federacija (ITF) je u pismu od 10. lipnja netočno obavijestila Marina Čilića da je njegov uzorak urina od 1. svibnja (iz Muenchena) bio pozitivan na niketamid. No, jedina stvar koja je bila otkrivena u njegovu uzorku urina bili su tragovi markera (N-etilnikotinamid), koji nije zabranjena supstanca", objavio je Čilićev menadžment.

Čilić je pauzirao četiri mjeseca zbog pozitivnog nalaza na dopinškoj kontroli. Naime, Međunarodna teniska federacija je, nakon njegova povlačenja iz Wimbledona, objavila da je u njegovom dopinškom nalazu od 1. svibnja iz Muenchena pronađen nedopušteni sastojak niketamid.

Čilić je tvrdio kako je nehotice unio zabranjenu supstancu u svoj organizam koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni. ITF je Čilića kaznio s devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe u petak Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio na četiri mjeseca, pa se u ponedjeljak Čilić vratio tenisu, te je u 1. kolu ATP turnira u Parizu pobijedio Nizozemca Igora Sijslinga.

Čilić je, ujedno, potvrdio da će mu osvajač Wimbledona iz 2001. Goran Ivanišević biti trener. "Osjećam da stvari koje sam trenirao za vrijeme pauze dobro funkcioniraju, da se dobro uklapaju u moju igru, a posebice servis, na čemu sam zahvalan Goranu Ivaniševiću", rekao je Čilić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter