Čilić traži javnu ispriku ITF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bili su to najgori dani moje karijere i života, a neovisno da li su pogriješili slučajno ili namjerno, od Međunarodnog teniskog saveza (ITF) očekujem javnu ispriku, kazao je na konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski tenisač Marin Čilić.

U svom prvom obraćanju javnosti u Hrvatskoj nakon pozitivnog nalaza na dopinškoj kontroli, zbog kojeg je pauzirao četiri mjeseca, a na kraju se ispostavilo da pozitivni nalaz nije ni postojao, što je potvrdio Sud sportske arbitraže (CAS), Čilić je zatražio ispriku od ITF-a. Naime, Međunarodna teniska federacija je, nakon njegova povlačenja iz Wimbledona, objavila da je u njegovom dopinškom nalazu od 1. svibnja iz Muenchena pronađen nedopušteni sastojak niketamid. Čilić je tvrdio kako je nehotice unio zabranjenu supstancu u svoj organizam koristeći tablete glukoze koje je kupio u ljekarni. ITF je Čilića kaznio sa devet mjeseci zabrane nastupa, ali je nakon Čilićeve žalbe u petak Arbitražni sud za sport (CAS) tu kaznu smanjio na četiri mjeseca, pa se u prošli ponedjeljak Čilić vratio tenisu nastupivši na ATP turniru u Parizu.

"Bilo je iznimno neugodno prolaziti kroz proces i saslušanja na kojima tužitelji pokušavaju na sve načine dokazati nemoguće. Dogodila se pogreška, ispada da su me optužili s pogrešnom supstancom, a iako sam bio iskren i pošten, te cijelo vrijeme surađivao s ITF-om, oni su me optužili da sam supstancu uzimao s namjerom, te tražili čak i veću kaznu. Srećom, imao sam vrhunske odvjetnike koji su pred CAS-om dobili slučaj ", kazao je Čilić koji je objasnio da farmakološki nalaz nije bio pozitivan na sporni niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca, ali ostaje u tijelu puno duže.

"Istraživanja su dokazala da je efekt te supstance maksimalno dva sata, pa nema ni govora o nekakvome pokušaju varanja. Jako su me oštetili, prošao sam kroz težak period mojeg života u kojem ništa nije bilo u mojim rukama. Srećom, završilo je i mogu se opet posvetiti tenisu", kazao je Čilić, koji je kazao da neće pokrenuti sudski postupak protiv ITF-a jer bi mu to odnijelo i previše energije.

"Rafael Nadal mi je odmah dao podršku, također i Roger Federer i ostali, a Andy Murray mi je poslao poruku. Stekao sam dojam da stoje iza mene, te da nijednom nisu posumnjali u moju nedužnost. Bilo je, zapravo, kao da uopće nisam bio odsutan", kazao je Čilić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter