Čilić: Mjesto mi je među osam najboljih na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Želim završiti sljedeću godinu među prvih osam tenisača svijeta, vjerujem da je to dostižan cilj i da tamo pripadam", izjavio je u utorak na konferenciji za medije u Zagrebu najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić najavljujući ambicije za novu tenisku sezonu koju će započeti na turniru u australskom Brisbaneu.  

Najbolji hrvatski tenisač, pobjednik US Opena 2014. godine, prošlu je sezonu završio na 13. mjestu, što je bio rezultat ispod njegovih očekivanja.

"Bio sam u igri za mjesto među prvom desetoricom, ali sam uz par pehova i par mečeva u kojima sam trebao pobijediti, završio na 13. mjestu. Zadovoljan sam rezultatima na Grand Slam turnirima, gdje sam opet bio u četvrtfinalu Wimbledona i u polufinalu US Opena. Moram popraviti rezultate u mečevima s igračima iz Top 10. To mi može donijeti veliki pomak", izjavio je Marin Čilić te sa žaljenjem konstatirao da je sezona završila baš kad je počeo igrati najbolje.

"Igrački trebam popraviti servis koji nije bio tako ubojit kao u 2014. godini, što mi je posebno nedostajalo u mečevima s najboljim igračima svijeta. Moram poraditi na mentalnoj snazi, jer nisam bio dovoljno čvrst da iz tjedna u tjedan od sebe tražim bolje rezultate. Gubio sam mečeve od lošijih tenisača, gdje sam igrao osrednje, pa čak i ispod razine", priznao je Čilić.

Priznao je i da mu za pomak na ATP ljestvici kronično nedostaju bolji rezultati na turnirima iz Masters 1000 serije, na kojima se još uvijek nije uspio probiti dalje od četvrtfinala.

"To mi je boljka tijekom cijele karijere i nešto što me spriječilo da ostvarim bolji renking. Prošle godine sam dobro igrao u Indian Wellsu. Tamo su nešto brži, pustinjski uvjeti koji mi odgovaraju. Možda bi ovo mogla biti godina u kojoj ću tamo napraviti značajniji rezultat."

Marin će sezonu započeti nastupom na turniru u Brisbaneu, za koji će se tjedan dana pripremati u Melbourne Parku, na terenima gdje će zaigrati na prvom Grand Slam turniru sezone, Australian Openu. Tamo se 2010. godine prvi put probio do polufinala na Grand Slam turnirima, a prošlogodišnji je nastup morao propustiti zbog ozljede. Nakon australske turneje Čilića čeka povratak u Europu, gdje planira nastupiti na turnirima u Montpelliereu, Rotterdamu i Marseilleu. Bit će to prva sezona nakon 2006. godine, u kojoj neće imati priliku zaigrati pred svojim navijačima u Domu sportova na Zagreb Indoorsu, na kojem je osvojio četiri pobjednička trofeja.

"Navikao sam osvajati Zagreb. Morat ću pronaći neki drugi turnir."

Osim što planira nove nastupe u hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji, u kojoj ga zbog ozljeda nije bilo ni u jednom od dva meča u 2015. godini, Čilić je u novoj sezoni pred sebe postavio još jedan značajan cilj - uspješan nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Kako bi bio što spremniji za olimpijski turnir, Marin će tijekom sezone na nekim turnirima igrati u paru s Ivanom Dodigom, a i drugu će godinu zaredom propustiti nastup na ATP turniru u Umagu.

"Nažalost, morat ću u tom tjednu odraditi fizičke pripreme, kako bih bio što spremniji za Olimpijske igre."

Stavljen pred izbor, bi li mu bilo draže u 2016. osvojiti olimpijsku medalju ili Davis Cup, Marin se nije mogao odlučiti.

"Škakljivo. Za olimpijsku medalju nema toliko prilika koliko u Davis Cupu. Bilo što od toga bilo bi fenomenalno. Teško je izabrati."

Na prijašnja dva olimpijska turnira zaustavljen je u 2. kolu pa nastup u Rio de Janeiru doživljava kao veliki motiv.

"To mi je kao peti Grand Slam turnir. Zapravo, možda kao prvi", zaključio je najbolji hrvatski tenisač. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter