Cilic i Karlovic na crnoj listi tenisaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bilo je šuškanja o namještanjima, Austrijanac Daniel Köllerer i Srbin David Savic doživotno su izgnani iz tenisa iz tog razloga, ali sad je prvi put u javnost izašla "crna lista" na kojoj je 41 tenisac i tenisacica, medu kojima su se našli - Marin Cilic i Ivo Karlovic! "Svenska Dagbladet" objavila je listu sumnjivih koju su sastavili Jedinica za integritet tenisa, tvrtka Betfair i ATP, podijeljenu u dvije kategorije.

Jako sumnjive i manje sumnjive, medu kojima je i hrvatski dvojac koji se na tom popisu našao jer su više puta igrali u utakmicama u kojima je bilo nelogicnosti kod kladenja. Prije svega, radi se o uplatama za uglavnom prva kola manjih turnira na slabije rangirane igrace, koji - pobjeduju.

Davidenko na crnoj listi

Na crnoj listi sumnjivci su bili pod istragom. Na njoj je 14 tenisaca i šest tenisacica, Nijemac Philipp Kohlschreiber, Talijani Potito Starace, Andreas Seppi, Filippo Volandri i Fabio Fognini, Srbin Janko Tipsarevic, Francuz Michael Llodra, Rusi Nikolaj Davidenko i Tejmuraz Gabašvili, Rumunj Victor Crivoi, Belgijanac Christophe Rochus, Španjolac Oscar Hernandez, Kazahstanac Jevgenij Koroljev, Amerikanac Wayne Odesnik te Bjeloruskinja Viktorija Azarenka, Poljakinja Agnieszka Radwanska, Talijanke Francesca Schiavone i Sara Errani, Ruskinja Marija Kiriljenko i Ukrajinka Katerina Bondarenko.

Pod prismotrom zbog sumnje u namještanje je 15 igraca i šest igracica. Uz Karlovica i Cilica, na listi su Argentinci Brian Dabul, Carlos Berlocq i Eduardo Scwhank, Francuz Jeremy Chardy, Talijani Simone Bolelli i Flavio Cipolla, Poljak Lukasz Kubot, Rusi Igor Kunjicin, Kazahstanac Andrej Golubjev, Amerikanac Alex Bogomolov, Indijac Somdev Devvarman, Belgijanac Steve Darcis, Srbin Viktor Troicki te Talijanke Flavia Pennetta, Roberta Vinci i Romina Oprandi, Slovakinja Dominika Cibulkova koju vodi Željko Krajan, Grkinja Eleni Daniilidou te Francuskinja Virginie Razzano, kojoj je ovoga proljeca preminuo trener i decko...

Betfair pokrenuo lavinu

Kladionice su se osigurale zaštitnim "zvonima" koja se oglašavaju kod prevelikih i nelogicnih uplata (primjerice na slabije rangiranog igraca poslije gubitka prvog seta). Zbog takvog "zvona" problema je imao i challenger Rijeka Open, jer je u Rumunjskoj bilo nelogicnih uplata.

Izvor "Svenska Dagbladeta" bio je Johannes Nilsson, agent Betfaira, koji smatra da neke stvari ITF, ATP i WTA namjerno guraju pod tepih, ukljucujuci i doping, samo da slika tenisa ostane cista.

- Tu se vjerojatno radi o strahu od gubitka TV ugovora i sponzora. No, danas je manje namještanja nego prije nekoliko godina. Od 4.000 utakmica godišnje možda ih se 50 namjesti tako da igrac namjerno gubi, dok se njegovi prijatelji klade protiv njega. Uvijek se radi o prvim kolima manjih ATP turnira - kaže Nillson.

Marin Cilic je u posljednje dvije sezone znao gubiti od slabije rangiranih igraca, Ivo Karlovic takoder. To još uvijek ne znaci da su - muljali. (Zlatko HORVAT)


Marin Cilic: Šokiran sam!
- Ostao sam šokiran ovom viješcu koju su iznijeli neki švedski portali! Nemam nikakve rijeci za to, jer poznato je koliko obožavam ovaj sport i koliko sam uložio, pa da sad na takav nacin ugrozim svoju karijeru.... Nikad mi ništa takvoga nije palo na pamet. Vecu glupost u životu nisam cuo. Možda sve ovo bude motiv više da lakše pobjedujem ove niže rangirane igrace - porucio je Marin Cilic iz St. Peterburga.

- Nadam se da ce ovo brzo nestati, brzo se razriješiti, jer reci takve stvari bez ikakvih dokaza i cinjenica stvarno je kriminalno. Znamo koliko je kladionica prisutna u sportu, svi mecevi su pod sumnjom. Jako sam teško ovo primio. Prvi korak? Kontaktirat cu ATP, ta Jedinica za integritet tenisa je u dogovoru s ATP-om. Moram najprije vidjeti što oni imaju za reci, dodao je Cilic.


Podijeli: Facebook Twiter