Čilić, Dolgopolov i Robredo prve zvijezde Umaga

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

"Ono što je Roland Garros za Francusku, a Wimbledon za Englesku, to je, uvjeren sam, Umag za Hrvatsku. Mislim da smo tu vrijednost dosad premalo isticali", ponosno je ustvrdio umaški gradonačelnik Vili Bassanese na predstavljanju jubilarnog, 25. izdanja ATP Vegeta Croatia Opena u zagrebačkom hotelu Esplanade.

- Kad smo počinjali 1990. godine, nisam mogao ni maštati da ću danas biti ovdje i najavljivati jubilarni turnir koji je zaista više od tenisa i prelazi granice sporta. Ponosni smo što, kao i Hrvatska, ove godine slavimo 25. rođendan. Ovom bih prilikom želio uputiti posebnu zahvalu Zagrebačkoj banci, ali i svima onima zbog kojih danas možemo uskliknuti: "Imamo Umag" – dodao je Bassanese.

Za jubilarac su organizatori predvidjeli pozvati elitu, prije svih pobjednike posljednja četiri izdanja.

- U Umagu je igrao cijeli niz velikih tenisača, Thomas Muster, Carlos Moya, Marcelo Rios, Juan Carlos Ferrero, kao "klinci" su tu bili Nadal i Đoković, ponosni smo što su svi najveći hrvatski igrači bili ovdje, istaknuo je direktor turnira Vanja Božičković.

- Ove smo godine planirali dovesti četiri posljednja pobjednika, no Ferrero, pobjednik prije četiri godine nije aktivan, pa će propustiti jubilarac. Doći će, međutim, Marin Čilić, Aleksandr Dolgopolov i Tomy Robredo. Doći će Fabio Fognini, Jiri Vesely, Andreas Seppi, Jürgen Melzer, Carlos Berlocque, Bernard Tomić, Hiraldo…

Za pozivnice uopće nije bilo dvojbe, dvije će dobiti Mate Delić i Borna Ćorić, a treća će biti dodijeljena neposredno pred početak turnira. Dolaze, dakle, dva igrača iz TOP 20 te igrači iz Umagu i Istri turistički zanimljivih zemalja.

- Cilj nam je ove godine biti prenošeni na TV-u u više od 170 zemalja na pet kontinenata, dodaje Božičković.

- Osigurali smo online prijenos s Grand Standa u cijeli svijet, za razliku od lani kad smo bili ograničeni samo na Hrvatsku. Povećali smo kapacitete i komfor i Umag će zaista ponovo biti najbolji promotor hrvatskog turizma u svijetu.

Umaški je turnir pravi primjer sinergije sporta i turizma, što je prepoznato odavno.

- Trebalo je puno truda i energije da bi stigli do ovoga, jako je puno ljudi otpočetka angažirano i oni to rade jako dobro, ustvrdio je Ratimir Ivičić, zamjenik ministra turizma.

– To je turizam kakav mi želimo razvijati, poseban i atraktivan.

Svoje je mjesto u tome pronašla i Podravka čiji brand po kojem umaški turnir nosi ime ove godine slavi 55 godina.

- S ponosom mogu reći da je Podravka, odnosno Vegeta, veliki sponzor velikog događaja – rekla je Marinka Akrap ispred generalnog sponzora turnira. Nenad JANKOVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter