Čilić četvrtfinalom Pariza osigurao "masters"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić osigurao je nastup na završnom "mastersu" osam najboljih igrača svijeta koji će se od 13. do 20. ovoga mjeseca odigrati u Londonu nakon što se plasirao u četvrtfinale "masters series" turnira u Parizu 6-3, 7-6 (9) pobjedom protiv izravnog konkurenta Belgijanca Davida Goffina u 3. kolu.

Čilić je pobjedom protiv Goffina pretekao Austrijanca Dominica Thiema na sedmoj poziciji ljestvice igrača koji se bore za London, a istovremeno iz utrke izbacio Goffina. Kako do kraja turnira u Parizu Čilića mogu preteći samo Čeh Tomaš Berdych i Francuz Jo-Wilfried Tsonga, koji se prema ždrijebu moraju susreti u polufinalu, a obojici za preskakanje Čilića treba najmanje finale, Čilić se već sada pridružio Srbinu Novaku Đokoviću, Britancu Andyju Murrayu, Švicarcu Stanu Wawrinki, Japancu Keiju Nishikoriju, Kanađaninu Milošu Raoniću i Francuzu Gaelu Monfilsu kao sudionik "mastersa". Tako za posljednje mjesto u Londonu sada konkuriraju Thiem, Berdych i Tsonga. Berdychu i Tsongi potreban je ulazak u finale, a ako to niti jedan ne uspije, osmi putnik bit će Thiem.

Čilić će tako po drugi put u karijeri nastupiti na "mastersu", prvi put je igrao 2014. kada je izgubio sva tri susreta u skupini.

U četvrtom međusobnom ogledu protiv Goffina, sva četiri su igrali ove godine, Čilić je ostvario prvu pobjedu i to u dvoboju u kojemu je zbog velikog uloga bila primjetna velika nervoza kod oba igrača.

Čilić je tako već u prvoj igri bio suočen s "break-loptom" koju je spasio asom, a zatim je oduzeo servis Goffinu za 2-0. Ipak, odmah potom je i izgubio prednost uz nekoliko velikih pogrešaka, da bi još jednim "breakom" stigao do 3-1. Niti ta prednost nije dugo trajala, u sedmoj je igri po drugi puta pokleknuo na vlastiti servis promašivši forhend sa sredine terena na "break-loptu" suparnika. Srećom, Goffin je odmah u sljedećoj igri ponudio novu priliku za oduzimanje servisa loše skraćenom lopticom, a Čilić ju je iskoristio. Nakon što je ostvario treći "break" u setu naš je as tu prednost uspio i sačuvati za 6-3.

Prvih sedam gemova u drugom setu prošlo je bez "break-lopti", a tada je Čilić pokleknuo i ponudio Goffinu servis za poravnanje u meču. Srećom, uslijedio je ekspresni "re-break" da bi kod rezultata 5-5 Čilić imao priliku još jednom oduzeti servis Goffinu nakon dvostruke servis pogreške Belgijanca. Nažalost, promašio je još jedan forhend, pa e pobjedu morao potražiti u "tie-breaku".

Odlučujuća igra protekla je u znaku mnoštva propuštenih prilika Čilića koji je realizirao tek šestu meč-loptu. A sve je trebalo biti brzo gotovo jer je imao tri vezane meč-lopte kod 6-3, prve dvije na svoj servis. Na prvu je promašio "zicer" na mreži, a potom se situacija počela komplicirati. Čilić je propustio još četiri meč-lopte prije no što je Goffin stigao do prve set-lopte koju je Čilić spasio sjajnom forhend paralelom, a zatim je napokon iskoristio šestu priliku za meč.

U četvrtfinalu će Čilić igrati protiv boljeg iz ogleda između Srbina Novaka Đokovića i Bugarina Grigora Dimitrova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter