Čile izbacio svjetske prvake Španjolce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U susretu drugog kola B skupine svjetskog nogometnog prvenstva Čile je u Rio de Janeiru na Maracani pobijedio Španjolsku 2:0 izborivši s Nizozemskom plasman u osminu finala, dok su aktualni svjetski prvaci Španjolci ostali bez izgleda za plasman u drugi krug.

Pred 73.500 gledatelja na stadionu Maracana sudio je Geiger iz SAD-a. Strijelci: 0:1 Vargas (20), 0:2 Aranguiz (43)

ŠPANJOLSKA: Casillas - Azpilicueta, Javi Martinez, Sergio Ramos, Jordi Alba - Busquets, Xabi Alonso (Koke, 46) - David Silva, Iniesta, Pedro (Cazorla, 76) - Diego Costa (Torres, 64)

ČILE: Bravo - Isla, Medel, Silva, Jara, Mena - Diaz, Aranguiz (Guttierez, 64) - Vidal ( Carmona, 88) - Alexis Sanchez, Vargas (Valdivia, 85)

Nizozemska je zabila prvi, a Čile zadnji "čavao u lijes" svjetskih i europskih prvaka Španjolaca, koji su se porazom od Čilea na Maracani oprostili od SP-a. Čile je znalački iskoristio sve slabosti "furije", iz gotovo jedina dva napada u prvom dijelu zabili su dva zgoditka, a potom u nastavku zahvaljujući svom vrataru Bravu sačuvali pobjedu i prolaz u osminu finala.

Čileanci će u ponedjeljak u izravnom srazu s Nizozemskom odlučiti o pobjedniku skupine B, a Španjolci su "abdicirali" isti dan kao i njihov kralj Carlos, i to nakon samo dvije utakmice prvenstva, uz gol-razliku 1-7. Sasvim je izvjesno da Vicente del Bosque više neće biti izbornikom, a Čile će večeras slaviti ulazak među 16 najboljih i prvu pobjedu nad Španjolcima u zadnjih 10 međusobnih utakmica.

Čile je počeo agresivno, a Španjolci vrlo mlako, kao da oni imaju tri boda iz prve utakmice. Već u 1. minuti Jara je imao priliku za Čileance, a u 15. minuti uzvratio je Xabi Alonso, čiji udarac s tri metra brani čileanski vratar Bravo. U 20. minuti Čile je poveo nakon prekrasne akcije i dodavanja između čak petorice Čileanaca, lopta je naposljetku došla do napadača Valencije Vargasa, koji vara Casillasa i pogađa za vodstvo Čilea.

Španjolska u nastavku nije pronašla način kako probiti čileansku obranu, a u 43. minuti doživjeli su novi šok. Slobodan udarac je izveo Sanchez, Casillas odbio na nogu veznjaku Aranguizu koji vanjskom "felšom" pogađa sami kut španjolskih vrata.

Drugi dio je započeo odlučnim napadima Španjolaca, no prvo je u 49. minuti Diego Costa pucao pored gola, a četiri minute kasnije Busquets je trebao samo ugurati loptu u mrežu, ali se spetljao. Ove propuštene prilike djelovale su demoralizirajuće za sada već bivše svjetske prvake, Čile se znalački branio i prijetio iz kontri. Čileu su pomogle i sasvim pogrešne izmjene španjolskog izbornika del Bosqea, a u zadnjih 20 minuta Čile je spašavao briljatni vratar Oscar Bravo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter