Ciklus istarskih gromaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Matko Kezele, akademski likovni umjetnik iz Rijeke, u petak se publici Galeriji Alvona predstavio izložbom "Tragovima po Istri". Izloženi su mozaici na podlozi od kamena s gromaca i slike nastale umetanjem grancica vinove loze u beton.

Kako je na otvaranju rekao likovni kriticar Theodor de Canziani, Kezele je mozaicist koji gledajuci ocima slikara stvara skulpture i osjecajuci kiparskom snagom suptilno stvara slike te na taj nacin u mistici umjetnicke kreacije nemoguce cini mogucim.

- Ciklus istarskih gromaca sacinjen od njih samih zraci nepatvorenim prostorom, transponiranim na plohe vertikala što progovaraju tisucljetnim bremenom bjeline. Na cistoci neokaljana obraza kršne putenosti, zavodi refleksijama neznatne teksture lomom boje dokazujuci da živi. Mistikom arheološkog stratuma pak ideogramski porucuje grancicama kao skeletom nepoznata bica. To je mozaicna igra materije u simbiozi, materije u ushitu razumijevanja i prepoznavanja, u definiciji novoga radanje.

Kompozicije u smjeru prirodena kretanja vrtlože se spram centra i margina cuvajuci konstantu željene poruke za citatelja champolionskog duha, onog što smisao ne traži u gotovom recenicama, nego onog što vec u rijecima nalazi zadovoljenje, opisuje je Theodor de Canziani Kezelevu umjetnost. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter