Cikloturizmom i do 450.000 noćenja izvan sezone

Ilustracija (J. PREKALJ/arhiva)
Ilustracija (J. PREKALJ/arhiva)

Istra u ovoj godini kreće u jači razvoj biciklističkog turizma, koji je već sada na zavidnoj razini. Veći zamah predviđa se kroz osnivanje destinacijske menadžment kompanije posvećene upravo ovom obliku turizma, koja će djelovati u sklopu Istarske razvojne turističke agencije. Nova bi kompanija trebala početi s radom kroz dva mjeseca, a vodit će je Martin Čotar, dosadašnji zaposlenik Upravnog odjela za turizam i nekadašnji voditelj EU-projekta Parenzana, koji je i dosad bio zadužen za razvoj ovog oblika turizma na Poluotoku.

Tako su u Umagu odlučili čelni ljudi istarskih hotelijerskih kuća - umaškog Istraturista, rovinjske Maistre, Lagune Poreč, Riviere Adrije, Lagune Novigrad te pulskog Arenaturista, županijske Turističke zajednice i Istarske županije, uz potporu Ministarstva turizma, na radnom sastanku s ministrom turizma Veljkom Ostojićem.

Zaključak je bio da cikloturizam u pred i posezoni za Istru ima potencijal veći od 450 tisuća noćenja. Zato je za njegov daljnji sustavniji razvoj potrebno na nivou destinacije razraditi zajednički plan razvoja. Treba prije svega razviti javnu biciklističku infrastrukturu, postaviti model upravljanja, razviti strategiju marketinga i na kraju taj proizvod prodati potencijalnim gostima. 

- S više od 60 milijuna aktivnih biciklista u Europi, cikloturizam je jedan od ključnih proizvoda na kojima ćemo temeljiti daljnji razvoj i podizati konkurentnost hrvatskog turizma. Osnivanje prve destinacijske menadžment kompanije za razvoj cikloturizma u javno-privatnom vlasništvu predstavlja iskorak u daljnjoj diferencijaciji i još kvalitetnijem pozicioniranju Istre i Hrvatske, rekao je tom prilikom Ostojić.

Siniša Miljević novi direktor IRTA-e

U Umagu je na sjednici Nadzornog odbora IRTA-e izabran novi direktor ove agencije, budući da dosadašnji, Renco Miletić, odlazi u mirovinu. Miletića je zamijenio dosadašnji direktor e-marketinga u IRTA-i Siniša Miljević. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter