Ciklona Ladislav poplavila Labinštinu

Plomin Luka (D. ŠTIFANIĆ)
Plomin Luka (D. ŠTIFANIĆ)

Olujno jugo koje se u noći sa srijede na četvrtak nadvilo nad Istrom donijevši obilnu kišu i jaki vjetar s povremenim orkanskim udarima bržim od 100 kilometara na sat Istranima je na tren dočaralo atmosferu američke Sandy. Snažna ciklona nazvana Ladislav na blagdan Svih svetih razvila se nad sjevernom Italijom, a njenu su moć najviše osjetili stanovnici središnje te istočne Istre. Dugotrajna i obilna kiša u većini je mjesta bila praćena jakim vjetrom.

Na Labinštini je poplavljeno područje uz rijeku Rašu i Boljunčicu pri čemu su kritične točke bile most Potpićan, most Raša, Čepićko polje i Plomin Luka, a probleme su stvarale i lokalne bujice.

Kiša je intenzivno padala od ponoći do pet sati te su u Plomin Luci zabilježene 173 litre po četvornom metru. Razina vode u izvoru, tj. jezercu Bubić jama narasla je za devet metara. Bujice su prodrle u prizemlje pogona termoelektrane te brojne podrume i prizemlja. Nagli porast vodostaja na utoku Boljunčice u more poklopio se s plimom, pa se voda prelila preko rive. Vatrogasci su na interventno crpljenje vode izašli u 4.45 sati.

- Ustao sam se oko pet sati ujutro i zagazio u vodu. Bilo je oko dvadeset centimetara. Stradao nam je namještaj koji smo nedavno kupili, priča Osman Kehonić. 

- Moj je otac je dežurao od dva i pol ujutro. Voda je non-stop navirala i narasla više od pola metra, otišla nam je kuhinja i spavaća soba, kaže Goran Muratović.

Livija i Valdija Bubića, oca i sina, zatekli smo kako izbacuju posljednje ostatke vode iz prizemlja svoje kuće.

- Dežurao sam cijelu noć. Otac je legao oko jedan, a probudio sam ga oko tri kada je voda počela prodirati. U pola sata, voda je narasla preko pola metra i uništila nam sav namještaj, ispričao nam je Valdi. 

Sudar vodenog vala i plime digao je vodostaj i na ušću Raše i mostu Raše. Nasipi su na pojedinim mjestima probijeni, ali kuće nisu bile ugrožene. Hrvatske vode odmah su organizirale gradnju tzv. zečjih nasipa. U Čepićkom polju tunel kojim Boljunčica otječe u luku Plomin nije mogao primiti svu vodu, pa je otvorena i poplavljena retencijska zona Kloštar, koja služi kao ventil u takvim slučajevima. 

Osim u Plomin Luci, vatrogasci su tijekom jutra i prijepodneva imali 15 intervencija crpljenja vode iz stanova i podruma na Štrmcu, u Nedešćini, Šumberu i Kršanu te u rabačkom hotelu Narcis, a kod Santaleza su uklonili staklo koje je palo preko ceste. Sudjelovalo je 14 profesionalnih vatrogasaca, po tri iz DVD-a Pićan i Kršan i četiri iz DVD-a Raša. Akcijama je upravljalo i koordinirao ih Darko Vitasović, zapovjednik Javne vatrogasne postaje i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice. (R. SELAN)

Na mostu Potpićan Raša narasla šest metara

Hrvatske vode su pripremno stanje za redovnu obranu od poplave uz tok rijeke Raše proglasile u utorak u 15.30 sati. Danas u 4 sata  proširile su odredbu na Boljunčicu i Čepićko polje. Petnaest minuta kasnije proglasile su redovnu obranu od poplave za gornji tok Raše, što je sukcesivno, ovisno o nailasku vodenog vala, proglašavano za sve etape mjernih postaja. U 5.45 sati cijeli sliv Raša - Boljunčica bio je obuhvaćen redovnom obranom od poplave, a na mostu Potpićan su već od 4.30 sati vrijedile izvanredne mjere budući da je Raša narasla za pet metara. Isto je u 6.40 sati proglašeno za donji tok Raše. Vrhunac, šest metara, Raša je mostu Potpićan dosegla u 7 sati kada su Hrvatske ceste predložile ograničenje prometa. Ta je odredba ukinuta u 14 sati, a sve ostale su tijekom dana ostale na snazi.  (R. S.)  

Poplavljeni Antenal zatvoren za promet

Tijekom noći cesta Poreč - Novigrad u mjestu Antenal zatvorena je za sav promet. Razina vode je 15 centimetara iznad ceste. Promet je službeno zatvoren u oba pravca, ali vozači mogu ići na vlastiti rizik.
Cesta ostaje zatvorena do daljnjeg, dok se voda ne povuče, a kao alternativni pravac može se koristiti istarski Ipsilon u pravcu Poreč - Novigrad i Novigrad - Poreč.

U međuvremenu poplavljen je i most Raša. U 6.40 sati uspostavljena je i izvanredna obrana od poplava na malom slivu Raša – Boljunčica (utok u more – most Mutvidca). (T. KOCIJANČIĆ)

Na Mirni proglašena redovna obrana od poplave

Za rijeku Mirnu je u 8 sati proglašena je redovna obrana od poplave.

- Vodostaj je u prijepodnevnim satima počeo lagano opadati te je prema vremenskoj prognozi za pretpostaviti da će se krajem dana prilike stabilizirati te da neće biti potrebe proglasiti viši stupanj obrane od poplava, izjavio je Aleksandar Kružić, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu.

Iako je glavnina oborina u noći sa srijede na četvrtak pala istočno od sliva rijeke Mirne, u Vrhu je palo 30 litara, u Buzetu 52,3, a Roču 68,4 litara - vodostaj Mirne ipak je znatno porastao. Nije međutim došlo do izlijevanja na državnu cestu Buzet - Istarske Toplice, koja prolazi dolinom Mirne, te se promet odvijao nesmetano. U gornjem dijelu sliva, između Minjere i skretanja za Mali Mlun, voda se u prijepodnevnim satima djelomično izlila iz korita po njivama i livadama no to je uobičajena pojava pri takvom vodostaju, rekao je Kružić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nabujala Pazinčica

Olujno nevrijeme nije mimoišlo Pazinštinu. U Pazinu su uz jak vjetar pala 144 milimetra kiše po metru četvornom. Ovako velike količine oborina koje su pale u svega nekoliko sati nabujale su Pazinčicu koja se u donjem toku podigla za nekoliko metara i začepila grotlo svog ponora u Pazinskoj jami. Plimni val koji se u takvim slučajevima redovito diže poplavio je Jamu i dio donjeg toka kanjona Pazinčice. Kod Mosta sv. Jožefa vodostaj se u podigao za oko tri metra, ali voda nije zaprijetila prometu koji se odvija njime. Voda se podigla i kod mosta Dušani, a iako se na tom dijelu rijeka izlila iz korita i poplavila okolne poljske putove promet ovim dijelom Pazinštine odvijao se bez poteškoća.   

Unatoč velikoj kiši i jakom vjetru pazinski vatrogasci nisu imali previše posla. Sinoć oko 23 sata imali su dvije intervencije ispumpavanja; jednu u Pazinu, a drugu u Gračišću. Tijekom noći uklonili su jedno stablo koje su vjetar i kiša srušili na cestu blizu sela Cvitani i drugo u Podbermu. Ostatak noći i jutro, kako kaže Serđo Šilić, zapovjednik JVP Pazin, vatrogasci su priveli mirno uz redovito praćenje vodostaja na Mostu sv. Jožefa između Pazina i Rijavca. (M. RIMANIĆ)

U Rovinju bez veće štete

Dugotrajna i obilna kiša praćena vjetrom, u Rovinju nije prouzročila veće štete. U Vatrogasnoj postoji doznajemo da je obavljena tek jedna manja intervencija - uklonjene su otpale grane u Zagrebačkoj ulici. Ostalih poziva nije bilo. Ipak, slike s rovinjske rive i glavnog gradskog Trga i brojni vlasnici ugostiteljskih objekata i trgovina oboružani metlama i krpama, pričali su drugu priču.  A već uobičajeno zaplivalo je i prizemlje i prvi kat Doma kulture koji je hodnikom povezan sa Zavičajnim muzejom grada.  (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

U Umagu jedna intervencija vatrogasaca

Umaški vatrogasci su imali samo jednu intervenciju - ujutro oko 5.30 sati ispumpavali su vodu iz podruma hotela Kristal u središtu Umaga, doznajemo od zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Marina Alessija. U Poreču je more preplavilo rivu i dio uvale Peškera, no za vatrogasce posla srećom nije bilo, potvrdio nam je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Adrijano Jugovac. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter