Ciklon Mahasen zahvatio obalu Bangladeša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ciklon Mahasen zahvatio je u četvrtak ujutro obalu Bangladeša nakon što je više stotina tisuća osoba evakuirano, a isto se pokušava u susjednom Mianmaru.

"Ciklon Mahasen počeo je prolaziti obalom Patuakhali", izjavio je Shamsuddun Ahmed, zamjenik direktora meteorološke službe Bangladeša.

"Ne radi se o jako snažnom ciklonu. Nije ojačao prije nego je zahvatio obalu", dodao je on, ističući da se epicentar nalazi i dalje u Bengalskom zaljevu i pogodit će grad Chittagonga, drugi u zemlji, tijekom popodneva.

Jedan se muškarac utopio u obalnom okrugu, rekao je pokrajinski upravitelj Nurul Amin.

Daka je ranije objavila da će evakuirati u skloništa od 800.000 osoba.

"Imamo dovoljno hrane, lijekova i opreme u skloništima", kazao je pokrajinski upravitelj Mohammad Abdullah.

Po UN-u, više od osam milijuna osoba moglo bi biti pogođeno nevremenom u pograničnom području između Mianmara i Bangladeša.

Vlasti se pokušavaju pripremiti već nekoliko dana. Predvidjele su privremeno smjestiti više od 166.000 osoba u državi Rakhine, većinom muslimane manjinskog naroda Rohingyas, prema brojkama koje je u srijedu objavio ministar Aung Min.

No, stanje je vrlo napeto u tom dijelu zemlje nakon sukoba budista etničke skupine rakhine i Rohingyasa u kojem je poginulo približno 200 osoba 2012. godine. Područje trenutno broji oko 140.000 raseljenih osoba, smještenih u kampove u otužnim uvjetima. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter