Ciklon Yasi stigao do Queenslanda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mocni ciklon Yasi stigao je do nedavnim poplavama razorenog sjevera države Queensland. Ciklon je vec ojacao do pete kategorije, najviše u australskom klasifikacijskom sustavu, a predvida se da bi brzina vjetra mogla doseci brzinu i od 320 kilometara na sat, a prate ga i valovi visine i do sedam metara. Za podrucje Queenslanda najavljene su i velike kiše koje bi se mogle nastaviti do petka.

Na podrucjima gdje je stigao ciklon cupa drvece i odnosi krovove s objekata, dio gradova vec je ostao bez struje, trgovine su ispražnjene i zatvorene, a obustavljen je i željeznicki promet.







Pripreme za ciklon pocele su nekoliko dana ranije pa je tisuce ljudi vec evakuirano iz svojih domova prije oluje za koju se ocekuje da ce biti jedna od najgorih koje je ova zemlja ikada vidjela, jaca i od ciklona Larry iz 2006. godine. Yasi bi mogao trajati dva do tri dana, a najjaci udar, kada bi vjetar mogao dosezati brzinu i do 400 kilometara na sat, predvida se da ce potrajati cetiri do pet sati.

"Bit ce to teških 24 sata, a za neke i nekoliko dana", kazala je Anna Blight, premijerka Queenslanda, upozoravajuci stanovnike da se moraju pripremiti za najgori moguci scenarij te obecala da ce sve uciniti da što prije mogu pomoci ljudima, ali da to nije u njihovoj moc.


Podijeli: Facebook Twiter