Cijevi starije od pola stoljeća odlaze u povijest

Potrošače će za vrijeme radova opskrbljivati preko cijevi na tlu (Z. STRAHINJA)
Potrošače će za vrijeme radova opskrbljivati preko cijevi na tlu (Z. STRAHINJA)

Iako su Barbanci jučer trebali zbog prespajanja magistralnog voda za Pulu biti cijeli dan bez vode, na opskrbu se do podna i nisu mogli požaliti. Iz pulskog su Vodovoda danima ranije najavljivali da će Barban bez vode biti od 8 do 22 sata, a Marčana, Valtura, Muntić i druga mjesta od 8 do 12 sati, no jučer se oko podneva u Barbanu još uvijek mogao popiti kafe i popiti čaša čiste vode sa špine. I nitko se, što je najvažnije, u mjestu nije požalio na nedostatak vode. Glavni cjevovod iz Rakoneka inače opskrbljuje cijelo područje istočnog dijela južna Istre, od Barbanštine do Pule.

Radovi od Barbana, prema Sutivancu

- Da, čula san da neće biti vode, san si pripremila jenu kantu, ma još je uvik ima, rekla nam je jedna mještanka, jedna od rijetkih koje smo zatekli u prijepodnevnim satima na barbanskoj placi. Tako u to doba ni potrebe za cisternom s pitkom vodom, koju je po potrebi Vodovod obećao uputiti na teren, nije bilo.

- Vjerojatno u ovom trenutku vode još ima u cijevi, a problem s opskrbom bi mještani mogli osjetiti tijekom nekoliko sati popodne, dok se cijevi napune vodom. Voda će se puštati pomalo kako bi se smanjila mogućnost zamućenja, saznali smo od djelatnika Vodovoda koje smo zatekli u okolici Barbana.

Čemu toliko predostrožnost oko opskrbe pitkom vodom? Zato što se nekoliko kilometara od Barbana, prema Sutivancu, jučer odvijao zahtjevna operacija prebacivanja vodotoka sa starog magistralnog voda na paralelni privremeni vod, tzv. by pass, a sve kao uvod u veliku investiciju zamjene starih cijevi duž šest kilometara trase. Za to vrijeme potrošači s područja Barbana i južnijih područja prema Puli vodu će dobivati preko plavih cijevi položenih na tlu duž prometnice prema Sutivancu.

Plave cijevi privremenog voda

Rekonstrukcija magistralnog cjevovoda južnog istarskog vodovoda, zapravo samo njena prva faza vrijedna je čak 17 milijuna kuna! Investiciju s 90 posto preko fondova financiraju Hrvatske vode, a s deset posto pulski Vodovod.

- U prvoj fazi rekonstruira se šest kilometara od Prnjani do prekidne komore Luterija. Oko nove godine bi mogli biti gotovi s prvom fazom s time da se neće raditi tijekom ljetne sezone, od 15. lipnja do 15. rujna. Rok je zapravo 30. travnja sljedeće godine, ali do 30. siječnja bi trebali biti gotovi, nakon čega bi se išlo u drugu fazu prema Marčani, saznali smo od Igora Habenšusa, rukovoditelj odjela tehnike i tehničke operative Vodovoda. Na stranicama te tvrtke nalazimo podatak da je samo prvi dio prve faze, a to su radovi na by passu, iskopi i montaža, vrjedniji od četiri milijuna kuna!

Strojeve smo zatekli uz cestu Barban - Žminj, kod skretanja za Sutivanac, gdje su djelatnici zagrebačke Vodotehnike rezali staru metalnu cijev na dubini od nekoliko metara. Drugi dio cijevi prespajao se kod Prnjani - između ta dva punkta proteže se uz cestu plava cijev privremenog paralelnog voda. Uz prometnicu za Sutivanac proteže se s desne strane da bi kod sela Sankovići prošla ispod ceste i skrenula u polja s lijeve strane.

Zanimljivo je da je magistralni vod izgrađen još 1950-ih godina, i to, kako čujemo, od krtog metala koji lako puca. Zbog toga dolazi do velikih gubitaka što zahtijeva česte intervencije. Kao i mnogo puta do sada u tim izvanrednim situacijama na potezu od Rakoneka do Pule, Vodovod je i za jučer u fermi držao cisternu s pitkom vodom, no do podna nije upućivana na teren, niti je bilo zahtijeva potrošača za njom. U slučaju da se situacija promijeni potrošači je mogu naručiti na broj dispečerskog centra 529-972. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter