Cijepljenje protiv gripe preporučeno i trudnicama

Cjepivo protiv gripe kod izabranog liječnika, ali i u Zavodu za javno zdravstvo (N. LAZAREVIĆ)
Cjepivo protiv gripe kod izabranog liječnika, ali i u Zavodu za javno zdravstvo (N. LAZAREVIĆ)

Počelo je cijepljenje protiv sezonske gripe u cijeloj Hrvatskoj. Od 260 tisuća doza pristiglih u zemlju, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije dostavljeno je 11.640 cjepiva, četrdeset više nego lani, a prema broju lani cijepljenih osoba.

Cjepiva su distribuirana svim ambulantama obiteljske medicine na Poluotoku, a osim kod izabranog liječnika cijepiti se može i u Službi za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Nazorovoj ulici u Puli.

Ovogodišnje cjepivo, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije za sjevernu hemisferu te EU-a, sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2, te virus B. Praćenjem promjena virusa gripe, Svjetska zdravstvena organizacija svake godine preporuča aktualne sojeve koje onda proizvođač uključuje u sastav cjepiva.

Stručnjaci tvrde da je djelotvornost cjepiva i do 60-70 posto, ovisno o tome u kojoj su se mjeri poklopili sojevi gripe koji cirkuliraju u populaciji sa sojevima u cjepivu te o dobi, zdravstvenom stanju osobe i tome je li cijepljena prethodnih godina. Kod starijih osoba i kroničnih bolesnika djelotvornost je niža, ali smanjuje rizik od gripe za 20 posto, što je bolje nego ostaviti te osobe nezaštićene.

- Efikasnost lanjskog cjepiva bila je smanjena jer se podtip virusa gripe A (H3N2), koji je bio u cirkulaciji, genetski promijenio. A i inače je to tip virusa koji uzrokuje težu kliničku sliku. Time se može objasniti veći broj oboljelih.

Prošle zime u Istri je prijavljeno 4.466 oboljelih od gripe, puno više nego prethodne godine kada ih je bilo 4.088. Lani je u Istru stiglo 11.600 doza cjepiva i cijepljeno je 10.284 osoba, među kojima 5.537 umirovljenika i 4.587 kroničnih bolesnika, kaže Branka Sep-Ševerdija, epidemiologinja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Protiv gripe ne smiju se cijepiti osobe koje imaju alergiju na jaja i pileće bjelančevine ili neki sastojak cjepiva. Najčešće nuspojave cijepljenja su lokalne reakcije na mjestu primjene cjepiva koje brzo prolaze, poput crvenila, boli i otekline, te laganog povišenja tjelesne temperature, glavobolje, bolova u mišićima i zglobovima.

Cijepljenje protiv gripe preporuča se i besplatno je kroničnim bolesnicima, i to srčanim, bubrežnim i plućnim bolesnicima, dijabetičarima, transplantiranima te osobama s patološkom pretilošću, zatim osobama s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe te svima starijima od 65 godina.

Ove godine prvi put na cijepljenje su pozvane i trudnice, jer su istraživanja pokazala da je gripa štetna za dijete i može izazvati komplikacije u trudnoći. Besplatnim cijepljenjem obuhvaćeni su i svi zaposleni u zdravstvu i zdravstveni djelatnici koji su u direktnom kontaktu s pacijentima. (D. PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter