Cijepljenje protiv gripe počinje 13. studenog

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo podijelit će diljem zemlje ukupno 260 tisuća naručenih doza cjepiva protiv gripe, a ukupno 11.600 doza stiglo je u Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Naime, broj naručenih doza za sezonu 2014./2015. ovisi o odazivu građana koji su se cijepili u prethodnoj sezoni. Po riječima epidemiologinje dr. Branke Sep Ševerdija iz istarskog Zavoda, cijepljenje u Istri ali i u svim ostalim županijama počinje 13. studenog. Zavod će cjepiva dalje distribuirati obiteljskim liječnicima koji će u svojim ordinacijama cijepiti građane.

- Kod nas se u Zavodu mogu cijepiti primjerice građani koji nemaju svog izabranog liječnika ili su promijenili mjesto boravaka i trenutno se nalaze u Istri, kazala je dr. Sep Ševerdija.

U Istri je lani cijepljeno 11.566 osoba, a smatra se da će interes biti sličan prošlogodišnjem. "U našoj županiji vidljiv je pad interesa za cijepljenje pa je tako u 2012. godini cijepljeno 12.957 osoba. Takvi podaci vjerojatno su rezultat sve prisutnije kampanje protiv cijepljenja i one koja nije znanstveno utvrđena, tako da se ljudi plaše. Međutim, oni koji su preboljeli gripu i itekako znaju kakva je to bolest i svake se godine cijepe, kazala je epidemiologinja.

Preporučila je da bi se i ove godine svakako trebali cijepiti svi oni koji imaju pad imuniteta, osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici kao i zdravstveni djelatnici odnosno svi zaposleni u zdravstvu i njezi bolesnika.

Za kronične bolesnike i starije osobe gripa je veliki rizik za zdravlje, upozorava liječnica. Zato su i cjepiva za spomenutu kategoriju besplatna. Svi koji se žele cijepiti trebaju se javiti obiteljskom liječniku, kazala je dr. Sep Ševerdija.

Istaknula je da gripe u Hrvatskoj još nema, no već su, tvrdi, zabilježeni neki pojedinačni slučajevi u Irskoj, Španjolskoj i Kanadi. Na istarskom području najčešće se javlja koncem prosinca i početkom siječnja kada se građani vraćaju sa skijanja.

- Gripa je nepredvidiva bolest i teško je precizirati kada će se pojaviti i kojim intenzitetom. Kod slučajeva koji bi po kliničkoj slici ukazivali na gripu, prvo se uzimaju brisevi i šalju u naš Odjel za virologiju u Zagreb, a nakon što se potvrdi bolest, tek tada možemo objaviti da je gripa stigla u Hrvatsku. U početku pratimo pojedinačne slučajeve kako bi se ustanovilo je li eventualno došlo do epidemije, zaključila je dr. Sep Ševerdija. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter