Cijepljenje protiv gripe 14. studenog

Cijepljenje se preporuča rizičnim skupinama
Cijepljenje se preporuča rizičnim skupinama

Cjepivo protiv gripe stiglo je u utorak, a trenutno se distribuira svim liječnicima u županiji, doznajemo od doktorice Vlaste Skopjak, voditeljice epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Navela je da službeno cijepljenje započinje u srijedu, 14. studenog, i to u svim ambulantama, i to cjepivom Vaxigrip francuskog proizvođača Sanofi Pasteur kojeg je naručeno, s obzirom na lanjska iskustva, 20 tisuća doza.

Skopjak je podsjetila da je cjepivo besplatno za sve osobe starije od 65 godina, za kronične bolesnike bez obzira na dob te zdravstvene djelatnike, dok se ostali koji to žele mogu cijepiti po cijeni od 50 kuna kod svojih liječnika. Rekla je da bi cijepljenje svakako preporučila upravo onim kategorijama koje spadaju u takozvanu rizičnu skupinu.

Na upit kada stiže epidemija gripe Skopjak je odgovorila da je to teško procijeniti jer gripe u našem okruženju još uvijek nema. No, kako veli, poučeni iskustvom od prošle godine, trebala bi se javiti u drugoj polovici siječnja.

- Ne možemo točno procijeniti ni njen intenzitet, ali po iskustvima s južne hemisfere, gdje je epidemija gripe već prošla, ništa se neuobičajeno ne događa i ovogodišnja bi gripa trebala biti manje-više poput lanjske.

Na pitanje trebaju li cijepljenje ponoviti i oni koji su se cijepili lani Skopjak odgovara da se virusi stalno mijenjanu, mutiraju pa samim time i cjepiva protiv njih. Stoga preporuča svima koji se misle cijepiti da to čine redovito, odnosno svake godine. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter