Cijepljenje povećava prinos za 20 posto

Dean Ban (M. MIJOŠEK)
Dean Ban (M. MIJOŠEK)

Završna konferencija COST FA 1204 o cijepljenju povrća, koja je, u organizaciji porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, okupila više od 80 znanstvenika iz 32 države svijeta, otvorena je jučer u hotelu Park Plaza Histria. COST FA je europska mreža uglednih znanstvenika koji se bave problematikom cijepljenja povrća, što je izuzetno važno za razvoj povrćarske proizvodnje u Hrvatskoj.

U tri dana konferencije sudionici će uz ostalo raspravljati o tome kako cijepljenje može rezultirati poboljšanjem kvalitete ploda, ali i većim pronosima, o genetskim resursima i oplemenjivanju podloga, interakciji podloga i njihovoj kompatibilnosti, a jedna od tema bit će i rezistentnost na (a)biotički stres potaknut cijepljenjem. Znanstvenici će na konferenciji razmijeniti najnovija znanja i iskustva dok će, s druge strane, ostali sudionici (sjemenari, rasadničari, proizvođači, distributeri opreme i povrća) moći izravno primijeniti novousvojena znanja.

Konferenciju su otvorili ravnatelj porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam dr. sc. Dean Ban, koordinator projekta COST dr. Giuseppe Colla i dr. sc. Smiljana Goreta Ban s porečkog Instituta. Colla je pritom kazao da je riječ o europskom projektu koji je trajao četiri godine i u koji su uključeni znanstvenici svih država svijeta.

- Kao rezultat ovog projekta bit će objavljena knjiga koja će biti dostupna široj znanstvenoj javnosti i svim potencijalnim korisnicima. U knjizi će biti objedinjeni svi rezultati istraživanja nastali tijekom protekle četiri godine. Ovo je prilika da ljudi razmijene svoja znanja i unaprijede povrćarsku proizvodnju. Također pripremamo bazu svih znanstvenih podataka koji bi bili dostupni znanstvenoj zajednici, rekao je Colla.

Trideset i dvoje sudionika konferencije stiže iz europskih država, među njima 15 iz Hrvatske, dok ostali predstavljaju Tursku, Izrael, SAD i Kinu. Dean Ban kaže da je najviše sudionika s područja Mediterana, odnosno Italije, Grčke, Španjolske i Portugala, država u kojima je razvijena proizvodnja povrća u plastenicima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter