Cijepljenje po akcijskim cijenama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od pocetka sijecnja pa sve do 31. ožujka traje razdoblje obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoce. Kako doznajemo od veterinara Zlatka Udovicica iz Veterinarske ambulante Pula, cijepiti treba sve pse starije od tri mjeseca, bez obzira na to u kojem je dijelu godine pas bio lani cijepljen.

Prema njegovim rijecima, ako pas nije cipiran, što je takoder obveza za sve, to se mora uciniti. No, jednom kada je cipiran, ta se ugradnja više ne placa. Uz cijepljenje pas dobiva i tabletu protiv unutarnjih parazita.

Mada se još ne zna cijena cjepiva, Udovicic veli da ce vjerojatno ostati ista kao prošle godine, kada je bila oko 134 kune. Nakon ožujka, akcijska cijena se povecava pa stoga valja iskoristiti priliku. Vlasnici pse, kaže Udovicic, mogu cijepiti u nadležnim veterinarskim stanicama ili sacekati ekipe koje idu po terenu.

Više nama takozvanih punktova gdje su se nekad cijepili psi, a na terenu vec pet godina vlada prava zbrka oko toga tko ima pravo cijepiti necije pse. Sve se na kraju svede na to da pse cijepi onaj tko je brži i ranije dode, mada bi po pravilu svaki od veterinara trebao biti nadležan za svoj okrug. Osim toga, istice Udovicic, nitko više ne kontrolira cijepljenja pa se ne zna koliko se pasa zaista cijepilo.

Mada nema tocnih podataka o tome koliko je pasa na podrucju Pule, doznajemo da je u evidenciji cijepljenih oko pet i pol do šest tisuca. Vjeruje se da ih ima i više jer još uvijek ima neodgovornih vlasnika koji ne cijepe pse i time u opasnost dovode i ljude.

Pojašnjenje tko tocno ima pravo cijepiti pse na terenu zatražili smo i od Lovorke Tomicic, voditeljice pulske ispostave Uprave za veterinarsku inspekciju, koja veli da na Puljštini ovlasti za cijepljenje protiv bjesnoce imaju Veterinarska ambulanta Pula (na Punti) i Veterinar d.o.o. u Valmadama.

"Vlasnik psa ima pravo odabrati kod kojeg ce veterinara cijepiti svog ljubimca. Nacelno, ako je pas u evidenciji jednog veterinara, kod njega bi se trebao i cijepiti. Ako pak želi da ga cijepi netko drugi, mora se iz prvotne evidencije odjaviti i onda cijepiti kod izabranog veterinara", objašnjava Tomicic.

Dodajmo i da je, iako obveza cijepljenja protiv bjesnoce ne vrijedi za macke, preporucljivo cijepiti i njih, posebice ako se krecu i izvan kuce.


Podijeli: Facebook Twiter