Cijepljenje nije garancija za zdravlje, ali ublažuje simptome

Blizanke nisu prezale ni pred čim da bi sebi osigurale egzistenciju
Blizanke nisu prezale ni pred čim da bi sebi osigurale egzistenciju

Jučer je kod obiteljskih liječnika počelo cijepljenje protiv gripe. Sudeći prema popunjenim čekaonicama od ranog jutra, zanimanje je veliko. Međutim, velik je broj i onih koji se ni ove godine, kao ni prethodnih, neće cijepiti. Mišljenja građana su uvelike podijeljena. Dok jedni cijepljenje uopće ne dovode u pitanje, drugi su izraziti protivnici cijepljenja. Tako je bilo i jučer u čekaonicama ispred ordinacija obiteljskih liječnika Istarskih domova zdravlja.

- Svake se godine redovno cijepim i nikad nisam imala problema, niti sam oboljela od gripe, rekla nam je Albina Toncetti. Štoviše, kazala je da je prije cijepljenja uvijek dobivala gripu, čak i u mlađim danima te da se zbog toga redovito cijepi.

Nevjerni Tome i nus pojave

Slično nam je rekao i Murat Devedžić, kazavši da se cijepi iz predostrožnosti, jer ne želi biti bolestan. Veli da cijepljenje nije garancija za zdravlje, no vjeruje da ipak ublaži simptome. Uz dobru prehranu i cijepljenje, nema gripe, rekli su nam pak Toplica i Dobrica Stokić, dodajući da se i oni svake godine cijepe te da ne razumiju bojazan ljudi oko cijepljenja. Kažu da nikad nisu imali nikakvih nus pojava i da nisu obolijevali od gripe. No, s tim se ne bi složila jedna naša sugrađanka koja nam je pak rekla da se jednom cijepila protiv gripe te da je te godine strašno oboljela. Otad se, rekla je, ne cijepim, pa neću ni ove godine. Istog su mišljenja i iskustava bili i ostali s kojima smo razgovarali, a koji se neće cijepiti. Prvotni im je razlog što ne vjeruju u cjepiva, a i boje se nus pojava.

Nema razloga za strah

No, da nema razloga za strah rekao je ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić, kazavši nam da su cjepiva sigurna, korisna i provjerena. Kazao je da su se dokazala kao učinkovita te da nema razloga za strah i necijepljenje.

- Posebno za one kojima su i namijenjena, a to su kroničari, starije osobe, zdravstveni djelatnici, i svi oni oslabljenog imuniteta i za koje se procijeni da trebaju dobiti cjepivo. Gripa je ozbiljna bolest i ne smije se podcjenjivati, rekao je Ivančić i dodao da tome u prilog ide činjenica da se redovno cijepe upravo oni koji su jednom preboljeli gripu. Preporučio je, stoga, cijepljenje.

U županijski Zavod za javno zdravstvo stiglo je 12.960 doza cjepiva, tristotinjak više nego prošle godine. Stručnjaci, naime, očekuju veću epidemiju nego lani i preporučuju cijepljenje najugroženijima. Ostalima, podsjetimo, cjepivo protiv gripe nije besplatno, košta 20 kuna. Lani je u Istri cijepljeno 11.590 osoba, a oboljelih (evidentiranih) je bilo više od tri tisuće. Prvi slučajevi obično se bilježe oko Nove godine, premda je lani gripa registrirana u Hrvatskoj već početkom prosinca. (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter