Cijepljenje 20 milijuna djece zbog dječje paralize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 20 milijuna djece u Siriji i suusjednim zemljama bit će cijepljeno protiv dječje paralize kako bi se pokušalo zaustaviti širenje te zarazne bolesti nakon njene ponovne pojave nakon 14 godina, priopćile su UN-ove agencije u petak.

Masovno cijepljenje protiv dječje paralize, koja se može brzo proširiti, već se provodi na Bliskom istoku nakon što je regija prije tjedan dana proglasila izvanrendo stanje zbog te bolesti, izvijestili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF. Plan da se cijepi 20 milijuna djece u sedam zemalja i teritorija najveći je ikad projekt imunizacije na Bliskom istoku.

"Pojava dječje paralize u Siriji nije samo tragedija za djecu, to je žurna uzbuna i važna prilika da se dođe do sve nedovoljno imunizirane djece gdje god ona bila", rekao je u izjavi Peter Crowley, nadležan u UNICEF-u za suzbijanje dječje paralize. Glasnogovorica WHO-a Sona Bari je rekla da će biti potrebno šest mjeseci ponavljanih kampanja da se dođe do 22 milijuna djece.

"Bit će potreban prilično intenzivan period aktivnosti da se podigne imunitet u regiji koja je već pogođena sukobima u nekim dijelovima, ali i velikim premještanjima stanovništva ", rekla je na konferenciji za tisak u Ženevi.

U Siriji je dosad paralizirano desetero djece i postoji rizik da bolest pogodi stotine tisuća djece u regiji, rekao je WHO. Stopa imunizacije u Siriji pala je s 90 posto prije sukoba na sadašnjih 68 posto. Prvi podaci ukazuju da je virus došao iz Pakistana no još se čekaju rezultati genetskih testova. Dječja paraliza još je endemska bolest u Pakistanu, Nigeriji i Afganistanu. 

WHO je istaknuo da je cijepljenje od ključne važnosti za regiju u kojoj je u posljednjih 12 mjesci virus dječje paralize nađen u uzorcima iz kanalizacije iz Egipta, Izraela, Zapadne obale i Pojasa Gaze. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter